Régimódi, osztrák almás, fahéjas rétes, ahogy Sissi szerette

A fahéjas, almás rétes békebeli osztrák specialitás, ami már az Osztrák-Magyar Monarchia alatt kedvelt desszertnek számított.

Osztrák almás, fahéjas rétes
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fahéjas-almás rétesnek Ausztriában nagy hagyománya van. A miénknél kissé vastagabb a tésztája, kívül roppanós, belül puha, a töltelék pedig sokkal gazdagabb, az alma mellett van benne mandula, dió és mazsola is. A rétestészta kihúzása először nehéznek tűnhet, de ne ijedj meg a feladattól! Díszítsd az almás rétest tejszínhabbal vagy vaníliás öntettel.

Osztrák almás, fahéjas rétes

Hozzávalók

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál langyos víz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 teáskanál citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • rum
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld a lisztet egy keverőtálba, add hozzá a sót, a vizet, az ecetet, a megolvasztott vajat, és gyúrd össze a tésztát. Amikor sima és rugalmas, formázz belőle egy gombócot, majd letakarva pihentesd 30 percig.

Közben hámozd meg az almát, vágd négy részre, távolítsd el a magot és a magházat, majd vágd kisebb kockákra. Ízesítsd rummal, citrommal, fahéjjal, és alaposan keverd össze.

 

A tésztát rakd át egy nagy, liszttel megszórt asztalterítőre, majd az öklöddel óvatosan nyúlj alá, és kezdd kihúzni szép vékonyra. Kend meg olvasztott vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd rá az almás tölteléket, majd rakd rá a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát.

 

Hagyj a rövidebb oldalakon három centit szabadon, és hajtsd rá a töltelékre. A hosszabb oldalról tekerd fel a tésztát a terítő segítségével, nyomd össze jól a végeket, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ismét kend meg vajjal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 40 percig, 30 perc sütés után ismét kend meg kevés vajjal. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből. Porcukorral megszórva tálald.
A fahéj és az alma együtt a pitében is nagyszerű. Ennek a nagyiféle édességnek sokáig a szádban érzed majd az ízét. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük