Régimódi, osztrák almás, fahéjas rétes, ahogy Sissi szerette
A fahéjas, almás rétes békebeli osztrák specialitás, ami már az Osztrák-Magyar Monarchia alatt kedvelt desszertnek számított.

almas-fahejas-retes
Ez is érdekelhet

Tavaszindító Vásárlási Maraton! (x)

5 tipp, hogy hogyan lendítsd fel a szépségszalonod forgalmát! (x)

„A természetben értjük meg, kik vagyunk” – Grecsó Krisztián író az Erdei Vándortáborokról (x)

Bettina fejlődése végre beindult (x)

beauty and style

Füstös cicaszem a szezon csúcstrendje: így készítsd el a sztárok kedvenc sminkjét »

Szupernőies, de rém egyszerű frizura rövid hajú koszorúslányoknak: ez a minikonty percek alatt elkészül »

Mintha retusálná a fáradtság nyomait, és láthatatlan a bőrön: multifunkciós, hidratáló alapozót teszteltetünk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A fahéjas-almás rétesnek Ausztriában nagy hagyománya van. A miénknél kissé vastagabb a tésztája, kívül roppanós, belül puha, a töltelék pedig sokkal gazdagabb, az alma mellett van benne mandula, dió és mazsola is. A rétestészta kihúzása először nehéznek tűnhet, de ne ijedj meg a feladattól! Díszítsd az almás rétest tejszínhabbal vagy vaníliás öntettel.

Osztrák almás, fahéjas rétes

Hozzávalók:

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál langyos víz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 teáskanál citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • rum
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld a lisztet egy keverőtálba, add hozzá a sót, a vizet, az ecetet, a megolvasztott vajat, és gyúrd össze a tésztát. Amikor sima és rugalmas, formázz belőle egy gombócot, majd letakarva pihentesd 30 percig.

Közben hámozd meg az almát, vágd négy részre, távolítsd el a magot és a magházat, majd vágd kisebb kockákra. Ízesítsd rummal, citrommal, fahéjjal, és alaposan keverd össze.

 

A tésztát rakd át egy nagy, liszttel megszórt asztalterítőre, majd az öklöddel óvatosan nyúlj alá, és kezdd kihúzni szép vékonyra. Kend meg olvasztott vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd rá az almás tölteléket, majd rakd rá a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát.

 

Hagyj a rövidebb oldalakon három centit szabadon, és hajtsd rá a töltelékre. A hosszabb oldalról tekerd fel a tésztát a terítő segítségével, nyomd össze jól a végeket, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ismét kend meg vajjal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 40 percig, 30 perc sütés után ismét kend meg kevés vajjal. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből. Porcukorral megszórva tálald.
A fahéj és az alma együtt a pitében is nagyszerű. Ennek a nagyiféle édességnek sokáig a szádban érzed majd az ízét. 

Ezt is szeretjük