Így készül a mennyei opera szelet
Az opera nevet a süti állítólag egy híres balerina és növendékei tiszteletére kapta.
Mandulás piskóta három rétegben, mindegyik meglocsolva kávésziruppal, kávés vajkrémmel, és csokoládéganache-sal rétegezve - ez Cyriaque Cavillon, a Dalloyau-ház cukrászának 1955-ös találmánya, amely azóta igazi francia klasszikussá vált. Ez a recept Kárai Dávid ízHUSZÁR első szakácskönyvében is megtalálható.
Opera szelet
Hozzávalók 20 szelethez
Tészta
- 120 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 80 g cukor
- 35 g olvasztott vaj
- 35 g liszt
- 3 tojás
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
Kávés szirup
- 100 ml kávé
- 100 g cukor
Vajkrém
- 180 g puha vaj
- 100 g cukor
- 50 g cukor
- 1 evőkanál víz
- 40 ml víz
- 1 tojásfehérje
- 3 tojássárgája
Csokoládéganache
- 100 g étcsokoládé
- 2 evőkanál cukor
- 60 ml tejszín
- 20 g vaj
Csokoládémáz
- 150 g étcsokoládé
- 75 g vaj
- 70 ml tejszín
Elkészítés:
Üsd egy nagy keverőtálba a három egész tojást, add hozzá a mandulalisztet és a porcukrot, majd elektromos habverővel öt-hat perc alatt keverd habosra. Folyamatos keverés mellett csorgasd hozzá az olvasztott vajat. Szitáld hozzá a lisztet, és spatulával keverd benne csomómentesre. Három tojásfehérjét egy csipet sóval kezdj el habbá verni, majd kanalanként add hozzá a cukrot, és verd további hét-nyolc percig, amíg kemény nem lesz. Három részletben forgasd a tojásfehérjét a tésztához. Az első adagnál még nem kell túl óvatosnak lenned, de a második és a harmadik harmadot óvatos, nagy mozdulatokkal keverd hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
A tepsit béleld ki sütőpapírral, melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Oszd három részre a tésztát, és mindegyiket 10-12 percig süsd, amíg a teteje pirulni nem kezd. Ha elkészült egy tésztalap, vedd ki, és tedd rácsra hűlni.
A kávés sziruphoz keverd össze a lefőzött feketekávét a cukorral, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Ha elolvadt a cukor, és a szirup besűrűsödött, zárd el alatta a lángot, és hagyd hűlni.
A vajkrémhez egy edényben keverj össze 50 gramm cukrot és egy evőkanál vizet, majd közepes lángon addig melegítsd, amíg teljesen el nem olvad a cukor, és forrni nem kezd. Közben a tojásfehérjét a maradék 15 gramm cukorral együtt kezdd el habbá verni, és folyamatos keverés mellett, lassan csorgasd bele a cukorszirupot, majd verd még tíz percen keresztül, amíg teljesen szobahőmérsékletűre nem hűl, és tedd félre. 100 gramm cukorból és 40 milliliter vízből a korábbiak alapján főzz szirupot. Alacsony fokozaton kezdd el felverni a tojássárgáját, majd ehhez is csorgasd hozzá a cukorszirupot, és ezt is addig verd, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. A vajat keverd kissé habosra, majd a kihűlt tojássárgájás krémet keverd hozzá, és elektromos habverővel, alacsony fokozaton addig kavard, amíg szép fényes, krémes és homogén nem lesz. Ekkor jöhet hozzá az előzőleg felvert tojásfehérje, amit szintén keverj el benne, amíg szép fényes állagot nem kapsz. Keverj hozzá három evőkanállal a korábban elkészített, kihűlt szirupból, és dolgozd simára.
A csokoládéganache-hoz a tejszínt a vajjal és a cukorral együtt forrald fel. A csokoládét törd egy tálba, és öntsd rá a felforralt tejszínes keveréket. Hagyd két-három percig állni, majd addig kavard, amíg teljesen el nem olvad benne a csokoládé.
Az összeállításhoz fogj egy tésztalapot, kend meg a maradék kávészirup egyharmadával. Egyenletes rétegben kend rá a vajkrém kétharmadát, majd boríts rá egy újabb tésztalapot. Kend meg ezt is kávésziruppal, majd öntsd rá a csokoládéganache-t, és egyenletes rétegben dolgozd el. Jöhet rá a harmadik lap, erre a maradék kávészirup, majd a maradék vajkrém. Tedd be a süteményt másfél órára a hűtőbe, hogy a rétegek alaposan megszilárduljanak.
A csokoládémázhoz egy hőálló tálba tedd bele az apróra tört csokoládét, a kockára vágott vajat, add hozzá a tejszínt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egész keveréket olvaszd fel. Hagyd öt percet hűlni, majd vedd ki a hűtőből a süteményt, vond be vele a tetejét, és újra tedd vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt vágd le az opera széleit, majd szeleteld fel.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció