Szuperomlós lekváros linzer vajas tésztából: a titok a hozzávalók arányaiban rejlik
Az igazán omlós linzer titka, hogy a lisztet, a vajat és a cukrot a megfelelő arányban gyúrd a tésztához.

lekvaros linzer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Három rész liszt, két rész vaj, egy rész cukor: ezek a klasszikus linzertészta arányai, és így lesz a sütemény igazán omlós. Figyelj, hogy az alapanyagok jéghidegek legyenek, és a vaj se olvadjon meg a kezed melegétől. Legjobb az anyagokat először robotgéppel összedolgozni, és az így kapott morzsalékos tésztát lisztezett deszkán összegyúrni.

Omlós lekváros linzer

Hozzávalók 50 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál lekvár a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet az ujjaid vagy robotgép segítségével keverd el a hideg vajjal, a cukorral, a tojássárgával és a citromhéjjal. Gyúrj belőle sima tésztát, és tedd a hűtőbe legalább egy órára, de akár egy egész éjszakát is hűtheted. A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra, és szaggass belőle formákat. Legszebb akkor lesz, ha a darabok felének közepét egy kisebb formával is kiszúrod. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd öt-hét percig. Ne várd meg, amíg aranybarna lesz, bőven elég, ha már kicsit rózsaszín árnyalatot vesz fel, és a széle elkezd barnulni. Amikor már teljesen kihűltek, a teli formák tetejét kend meg lekvárral, mindegyikre tapassz egy-egy kiszúrt formát. Azonnal is fogyasztható, de ha lezárt dobozban tartod egy éjszakát, másnap még finomabb lesz.

Ugyanezzel a módszerrel különleges, mákos-citromkrémes linzert is süthetsz.

Ezt is szeretjük