A nyírségi gombócleves bevált receptje: főfogásnak is tökéletes a kiadós finomság
A nyírségi gombócleves sokféleképpen készíthető, a lelkét azonban mindegyik receptnek a belefőzött krumpligombóc adja.

nyirsegi gombocleves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki tejföllel eszi a nyírségi gombóclevest, és van, aki paradicsommal, van, aki sertésből, más borjúból készíti. Egy hozzávaló azonban mindegyik változatból kihagyhatatlan: a fogás nevét is adó krumpligombóc.

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 40 dkg sertéscomb vagy borjúhús
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • 2 dl tejszín
  • 1.5 dl alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 fehérrépa
  • 1 teáskanál tárkony
  • bors

A gombócokhoz

  • 25 dkg krumpli
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál gríz
  • 1 tojás
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A húst kockázd fel és sózd meg. A hagymát aprítsd fel, párold puhára az olajon, majd add hozzá a felkockázott húst is, süsd fehéredésig, ezután öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és kis lángon kezdd el gyöngyöztetni. Közben a répákat pucold meg, karikázd fel, add a leveshez. Amikor már minden majdnem teljesen puha, add hozzá a zöldborsót is. Nagyjából egy óra kell neki, amig összefő.

Amíg a leves fő, állítsd össze a gombócokat. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, főzd sós vízben puhára, majd szűrd le. Még melegen törd át, és hagyd teljesen kihűlni. A már hideg krumplihoz keverd hozzá a lisztet, a grízt, a tojást és a felaprított petrezselymet. Gyúrd jól össze, és formálj belőle gombócokat.

Amikor a levesben már minden hozzávaló megpuhult, öntsd fel a tejszínnel, tedd bele a gombócokat, és főzd addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor szórd meg tárkonnyal, és zárd el alatta a lángot.

A nudli is krumplis tésztából készül, ráadásul káposztával és borssal összeforgatva teljes értékű ebéd.

Ezt is szeretjük