Habos, vaníliás-mandulás süti: a norvég krémes bevált receptje
A Verdens Beste, avagy a norvég krémes nagyon habos, vaníliás, mandulás, tehát ellenállhatatlan.

norveg-kremes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden országnak megvan a maga krémes specialitása. A norvégoké biztos, hogy az egyik legjobb. A tésztája leginkább a piskótára emlékeztet, a vaníliás krém pedig habkönnyű. A tetejére kerülő mandulától finom ropogós. Készülj fel, senki nem fog egy szeletnél megállni. Forró vízbe mártott késsel tudod igazán szépen szeletelni. 

Norvég krémes receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál tej
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor

A habhoz

  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg mandulaforgács
  • 3 db tojásfehérje

A krémhez

  • 12 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a vajat habosítsd a kétféle cukorral, majd add hozzá a tojást és a tojássárgákat. Kanalanként tedd hozzá a tejet, végül forgasd hozzá a sütőporral vegyített lisztet. Kenj ki egy közepes tepsit vajjal, szórd meg liszttel, és egyengesd bele a masszát. 

A tojásfehérjéket verd kemény habbá a cukorral, és simítsd a tésztára. Szórd meg a mandulaforgáccsal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 25-30 perc alatt szép aranybarnára. Ha a mandula pirulni kezdene, fedd le fóliával vagy sütőpapírral, nehogy megégjen. 

A krémhez a pudingport, a vaníliát és a cukrot keverd simára kevés tejjel. A maradék tejet kezdd melegíteni, majd csorgasd hozzá a vaníliás elegyet. Kevergetve főzz belőle sűrű krémet. Húzd le a tűzről, majd várd meg, míg kihűl. Forgasd hozzá a kemény habbá vert tejszínt. A tésztát hosszában vágd ketté, és kend meg a krémmel. 

A vanília szerelmesei a madártejet se hagyják ki. Menj biztosra ezzel a recepttel! 

Ezt is szeretjük