Mitől olyan jók a kézműves termékek? (x)
A Nespresso öt új Master Origin kávéjával elkalauzol a különleges kávéfeldolgozási eljárások és a kézműves termékek világába.

1809-645-Femina-kepek-Kapszulak-Parhuzam-Kepek-2100x1400
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

Magyar márka táskái New Yorkban: a Nini Molnar nemzetközi sikerekre tör »

Felejtsd el az uncsi karácsonyi zoknit: ajándékozz élményt! (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kávé, kenyér, sajt, paradicsom és bor. Mi a közös bennük? Nem is gondolnánk, de elkészítésükben számos hasonlóság felfedezhető. A Nespresso felkért öt hazai szakértőt - egy sajtkészítőt, egy péket, egy séfet, egy borászt és egy kert-vloggert- , hogy meséljenek az általuk alkalmazott technikákról, hogy megismerjük, milyen szakértelem szükséges a tökéletes kézműves termékek megalkotásához. Ugyanis hasonlóan komplex tudás szükséges a kávémesterek munkája során is: ezt bizonyítja a Nespresso legújabb kávékollekciója, az öt Master Origin kávé.

A Nespresso Master Origin Ethiopia kávé egy igazán különleges párhuzamot tár elénk a kávé és a hagyományos kenyérkészítés folyamatai között. Az etióp kávé kiemelkedően gazdag ízeit a száraz feldolgozásnak köszönheti: a kávécseresznyéket a napsütésben szárítják, folyamatosan, kézzel forgatják őket, így biztosítva a jellegzetes, érett, gyümölcsös ízprofilt. 

- Ez a hosszú, hagyományos eljárás az etióp kávé lelke, ugyanúgy, ahogy a természetes kovász pedig a kenyér lelke. A tradicionális kovász készítése szintén egy időigényes folyamat, aminél kritikus az időzítés. Ezek a hagyományos eljárások emelik ki legjobban mind az etióp vadon termő kávéfajták, mind a gabonák eredeti, egyedi és komplex ízeit - mondta Fekete Gergő, az Artizán Kézműves Pékség tulajdonosa.

A Master Origin Colombia kávé különlegessége, hogy a tokaji édes borokhoz hasonló módon, vulkanikus talajon terem, és késői szüreteléssel készül, ami a kávéfarmerek részéről óriási tapasztalatot és odafigyelést igényel. 

- Akárcsak a szőlőnél, a kávé esetében is folyamatos ellenőrzés mellett, az utolsó pillanatig hagyják érni a gyümölcsöt, amíg az sötétlila színű lesz - ez eredményezi a kávé pirosbogyós gyümölcsös ízjegyeit - tette hozzá Ifj. Szepsy István, borász.

A Nespresso Master Origin Nicaragua kávéja black honey eljárással készül, és egy lágyabb ízvilágot képvisel. Ez az eljárás a kávészemek lassú karamellizálódási folyamata: óránként kézzel forgatják át a tűző napon fekvő kávészemeket, hogy azok minél jobban felszívják a kávészemeket körülvevő pektinréteg természetes cukrait, és létrejöjjön ez az édes, selymes textúrájú kávé.

Barna Ádám, a St. Andrea Wine&Gourmet Bar séfje szerint hasonló művelettel leggyakrabban a konyhában találkozhatunk, ahol például a zöldségben lévő cukortartalom egy nagyon lassú izzasztással enyhén karamellizálódik, és így egy mélyebb ízt érhetünk el. 

A karakteres ízvilágú India kávé úgynevezett monszun-eljárással feldolgozott Robustát tartalmaz. Az eljárás lényege a lassú száradás: egyszer párás levegő éri, és nedvesíti a nyers kávét, egyszer pedig a monszunszél járja át, szárítja, és ez váltakozik három hónapig.

- Itt a párhuzam a legkiválóbb szárított paradicsomok előállításánál szembetűnő, ahol szintén kontrollált páratartalom mellett, lassan, a nap és a szél kombinált felhasználásával történik a szárítás, így nyerik el jellegzetes ízüket - mesélte McMenemy Márk, a kert.tv vloggere. A lassú száradásnak köszönhetően koncentrálódnak az India erőteljes fás, fűszeres ízei.

A trópusi záporok és a magas páratartalom miatt a Master Origin Indonesia kávé esetében a kávémesterek a nedves hántolás mellett döntöttek. Az eljárásnál rendkívül fontos a gazda tapasztalata, szaktudása, hiszen pontosan tudni kell az áztatás, valamint a szárítás idejét, hogy a kávészemek nedvességtartalmát a kívánt szintre csökkentésék a jellegzetesen testes, dohányos íz elérése érdekében. 

- A sajtkészítésben ugyanígy ismerni kell az érlelési folyamat minden szakaszát, hogy a megfelelő pillanatban avatkozzunk be a kívánt állagú, ízvilágú sajt eléréséhez - mondta Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa.

Fedezd fel az új Nespresso Master Origin kávék különböző karakterét! Kaphatók a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Ezt is szeretjük