Békebeli mézes béles - Másnapra lesz igazán puha

A kiadós mézes béles jól jön, ha sok vendéget vársz.

mezes-beles
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézes béles régi kedvenc, amely soha nem megy ki a divatból. Ez a recept is több évtizedes, különlegessége, hogy a vaj helyett zsírral készül. Így pont olyan lesz a süti, mint amilyet gyermekkorodban ettél.

A tetejére szórhatsz porcukrot, diót, de akár csokimáz is kerülhet rá. Sokáig finom puha marad, így érdemes egy-két nappal előre elkészíteni.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál méz
  • 3 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc

Rakd a tojást, a zsírt, a cukrot, a tejet és a mézet egy lábosba, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. A tűzről levéve add hozzá a szódabikarbónával vegyített lisztet, és gyúrd össze. Oszd a sima, fényes tésztát négy-hat egyenlő részre attól függően, hány lapot szeretnél sütni, és pihentesd 30 percig.

Ezt követően nyújts körülbelül fél centi vastag lapokat, és rakd megvajazott, lisztezett tepsi hátára. Süsd meg egyenként 180 fokos sütőben körülbelül tíz-tíz perc alatt. Vigyázz, mert hamar megég!

A krémhez a tejet öntsd egy lábosba, add hozzá több részletben a lisztet, és kis lángon, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Hűlés közben is időnként kavard meg. A vajat, a vaníliás cukrot és a porcukrot verd habosra, majd dolgozd a krémhez. A lapokat töltsd meg, és rakd egymásra. Pihentesd a sütit legalább egy éjszakán át. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük