A klasszikus meggyes rétes receptje - Friss gyümölcsből
Ennek a házi meggyes rétesnek nincs párja! Jól bevált recept praktikus tanácsokkal.
A házi készítésű meggyes rétes megéri az időt és a fáradságot, különösen akkor, ha friss, lédús gyümölcs az alapja. Ha Szabó Veronika receptje alapján készíted, sokkal finomabb lesz a rétesed, mint ha a boltban vennéd.
Meggyesrétes-recept
Hozzávalók 24 darabhoz
- 25 dkg búza rétesliszt
- 25 dkg búzaliszt
- 2 dl víz
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsír
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál 10%-os ételecet
- 50 dkg magozott meggy
- 15 dkg nádcukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A réteslapokhoz melegítsd meg a vizet, és oldd fel benne a sót, majd keverd hozzá az ecetet. A liszteket szitáld egy nagy tálba, rakd bele a zsírt, és morzsold el vele. Utána add hozzá a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg. Ha jobb minőségű, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
Gyúrd össze a hozzávalókat, és jól dolgozd ki 10-15 perc alatt. Akkor jó, amikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezedhez, sem a deszkához. A tésztát vágd négy részre, és készíts kis cipókat. Tedd kevés olajjal kikent tálkákba, a tetejüket is kend meg vékonyan. Majd 30 percig pihentesd langyos helyen, konyharuhával vagy folpackkal letakarva.
Ha a tésztába belenyomod az ujjadat, és ott marad a helye, következhet a nyújtás. Tegyél az asztalra egy tiszta abroszt, lisztezd be. A tenyereddel lapítsd ki a tésztát. A tetejét kissé zsírozd be, és a lisztezett kézfejeddel alulról, a tészta belső részéről kifelé haladva, óvatosan húzd ki, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, amikor látod az abrosz mintáját.
Ha a lap egyenletes, a széleiről a megmaradt, vastagabb részeket csipegesd le óvatosan. Ha neked egyszerűbb, ollóval is körbevághatod. Kicsit hadd szikkadjon, de nem szabad sokáig szárítani, különben feltekeréskor megtörhet. Mielőtt megtöltöd a rétest, vékonyan kend meg olvasztott zsírral.
A meggyes töltelék elkészítésekor a gyümölcs levét óvatosan nyomkodd ki. A cukorhoz add hozzá a búzadarát, majd a fahéjat és a szegfűszeget. Utána az egészet keverd el a meggyel. Ha a gyümölcs még sok levet ereszt, azt hagyd az edény alján. Az a jó töltelék, amelyiknek van kis nedvességtartalma. A meggyet kis kupacokban terítsd el a tészta teljes felületén. Majd az abrosz segítségével lazán tekerd fel, kend meg a tetejét tojássárgájával, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd pirosra. Ha kihűl, szeleteld fel, a tetejét hintsd meg porcukorral.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció