Foszlós meggyes-mákos bukta: másnap reggel is finom puha
Ezzel a házi buktával nem tudsz betelni: a tészta pihe-puha, a meggyes-mákos töltelék pedig mennyei.

meggyes-makos-bukta
Ez is érdekelhet

5 tipp, hogy hogyan lendítsd fel a szépségszalonod forgalmát! (x)

„A természetben értjük meg, kik vagyunk” – Grecsó Krisztián író az Erdei Vándortáborokról (x)

Sári bíró - az idők változnak, de az emberek valójában nem (x)

Trendi új illat a világhírű Acqua Coloniától - Íme az egzotikus 4711 kölni (x)

Bettina fejlődése végre beindult (x)

beauty and style

Újabb hollywoodi színésznő tündökölt magyar tervező kreációjában: címlapra vitte az álomszép ruhát »

Aktiválja a bőr vérkeringését, és felgyorsítja a regenerálódást: a vákuummasszázs nem csak ráncok ellen jó »

Ezek a sneakerek lesznek a tavasz kedvencei: a futurisztikus retró az új divat – Árakkal, lelőhelyekkel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A buktát ki ne szeretné? Az alapja egy könnyen kezelhető, rugalmas, édes kalácstészta. Legtöbbször lekváros vagy túrós töltelék kerül bele, ám mindenképp próbáld ki a meggyes-mákos változatot is. Ha van három szabad órád, fogj hozzá, mert a házi össze sem hasonlítható a boltival. Mirelit meggyet vagy befőttet is tehetsz a töltelékbe. 

Meggyes-mákos bukta

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 3.5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 4 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 30 dkg meggy
  • 15 dkg mák
  • 0.5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromhéj

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, míg jól megnő a térfogata, és habos lesz. 

A lisztet szitáld át, majd a megkelt élesztővel, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott vajjal, a sóval, a citromhéjjal és a maradék tejjel dolgozd alaposan össze. Addig dagaszd, amíg hólyagos lesz a tészta, és elválik a kezedtől, illetve az edény falától. Formázz belőle egy gombócot, és letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 50 perc alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. A tejet forrald fel a cukorral, a vaníliával, majd húzd le a tűzről, keverd bele a mákot, a reszelt citromhéjat és a meggyet.
 

A megkelt tésztát tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd kisujjnyi vastagra. Vágd fel 8 x 8 centis négyzetekre, és mindegyik közepébe kanalazz tölteléket. Tekerd fel, a végeit az ujjaddal nyomkodd be. Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le a buktákat egy felvert tojással. Rakhatod a tésztákat egy tálba, szorosan egymás mellé, hogy virágformát kapj. Ebben az esetben négyzet helyett kör formákat készíts kiszúróval, és azokat töltsd meg. Hagyd még kelni a tepsiben 20 percig, majd 180 fokon süsd meg 20 perc alatt. 
A rétest is készítsd el legközelebb saját magad. A házilag nyújtott tésztának nincs párja!

Ezt is szeretjük