Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)
Mit rejt a sokat ígérő Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények cím a közel-keleti receptgyűjtemények között?

BA7B14E7-925D-4FDA-A649-E9D06E07D099
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mazel Tov-könyv igazi kuriózumként kér helyet magának a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján. Ez a könyv sokkal több, mint színes, képes receptgyűjtemény, leginkább egy különleges gasztrokulturális kalauz, amely a közel-keleti gasztronómia világában meglepő és merész kalandokra hív.

A Mazel Tov-könyv természetesen elsősorban érdekes olvasnivalót kínál: megtudható belőle, hogy fonódik össze egy merész álomban a gasztronómia és a kultúra, hogyan lesz ebből sajátos misszió és ugyanakkor sikeres üzleti koncepció, amelyet néhány fiatal lelkesen megvalósít, és négy éve folyamatosan fejleszt a budapesti zsidónegyedben. Kik is ők?

Mazel Tov étterem

Érdekes élettörténeteiket, a Mazel Tov étterem és az általa képviselt új fogalom, a gasztrokultúra születésének izgalmas sztoriját és emlékezetes eseményeit ismerheti meg az olvasó a szereplők elbeszéléseinek és visszaemlékezéseinek alapján. Mindezek azonban egy különleges ízutazás állomásai, amelyek az étterem legnépszerűbb ételeinek receptjei közé illesztve, életképekkel illusztrálva fűzik egybe a történetet. 

F14B7AB3-F170-4B14-9BE9-241101F5B17F
Fotó: Mazel Tov

A reprezentatív kötet a mediterrán, a közel-keleti és ezen belül főként az izraeli konyha sajátos ötvözéséből létrehozott, fúziós ételek leírását, a hozzájuk fűződő hagyományokat közel-keleti gasztrolexikonnal gazdagítva, étvágygerjesztő fotók sokaságával tálalja. A receptgyűjtemény szerkesztésekor arra törekedtek a készítők, hogy konyhai jártasságtól és felkészültségtől független, bárki kedvet kapjon a fogások elkészítéséhez az alapoktól kezdve egészen az összetettebb fogásokig.

A közel-keleti gasztronómia receptgyűjteménye

A receptek bevezetői számtalan érdekességet rejtenek: megtudható belőlük, hogy miként készítik az autentikus humuszt Izraelben, milyen legenda övezi a babaganoush receptjének születését, vagy épp miként terjedt el a pastrami szendvics az Amerikába kivándorolt askenázi zsidóknak köszönhetően a tengerentúlon.

A közel-keleti konyha a vegetáriánusok fellegvára, nem véletlen tehát, hogy a Mazel Tov receptgyűjteményében külön fejezetet szántak a szerkesztők a húsmentes főételeknek a temérdek vegetáriánus előételt, salátát és ízletes mediterrán levest követően. A veggie burger édesburgonya-„buciban” cheddar sajttal, falafellel és korianderpesztós tahinivel tálalva nagy valószínűséggel bárki szívét megdobogtatja, ahogy a zöldséges sajttorta hallatán sem futnánk a legközelebbi hentesboltig. De ha már hentesbolt, a nyári grillpartikon is érdemes lesz fellapozni a könyvet a füstös marhaszegy, eredeti kebab vagy egy lassan sült báránycsülök kedvéért. Rohanós reggelre mi a „Tel-Aviv” lazacciabattára tennénk a voksunk, desszertek közül a pisztáciás mousse tortával kísérleteznénk. 

43399B90-8142-4AC2-AB28-51933D1572A9
Fotó: Mazel Tov

Ha azonban a hamisíthatatlan „Mazel Tov”-élményre vágytok, irány az Akácfa utcai kert, ahol esténként jazzkoncertekkel, kiváló borsorral, havonta frissülő fúziós séfajánlattal repítenek tengerentúlra - az étterem konyháját és belső terét egyaránt érintő nagyszabású felújítás december közepén a végéhez ér, így megújult környezetben kóstolhatjátok végig az ünnepek előtt az új tételeket az étlapjukról - naprakész információkért látogassatok el az étterem Facebook-oldalára

Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - elérhető magyar és angol nyelven az étteremben 8990 Ft-os egységáron.

www.mazeltov.hu

Ezt is szeretjük