A legfinomabb Márton-napi borok: nemcsak a libán múlik a vacsora sikere
November 11-én otthon is libaétel kerül az asztalokra, mellé pedig természetesen borok.

diszkont bor 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Márton-napi lakomázás a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Számos népszokás fűződik hozzá, többek között a takarítás és mosás tilalma, ami a jószágok pusztulásához vezethet - a jóízű vacsora azonban kifejezetten ajánlott, ugyanis a mondás szerint "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

A bőséges terülj terülj asztalkámhoz pedig természetesen hozzátartozik a minőségi bor is: egy rossz választással viszont az ízletes fogások élvezeti értékén is sokat rombolhatsz.

Újbor helyett óbor

Az idei  évjárat ugyan korábbi szüretet hozott, és így több pincészet is már a piacon van az újboraival, a klasszikus fogásokhoz mégis jobban illenek a kevésbé friss tételek. Nézz meg néhány olyan párosítást, amiért nem kell egy pincéhez elmenni, vagy hosszan keresgélni az üzletekben 18-as évjáratokért. Tartsd szem előtt, hogy a liba maga is egy zsírosabb hús, a fogások elkészítéséhez pedig hagyományosan libazsírt használnak, így érdemes a feszesebb, élénkebb savú, hűvösebb karakterű fehér- és vörösborok között keresgélni, amik ellensúlyozzák az ételek a nehézkesebb karakterét. Most azoknak ajánlunk tippeket, akik nem követik a divatot, és nem az újborokat keresik.

Hungaria Extra Dry pezsgő – libamáj

Noha senkit nem akarunk lebeszélni a libamáj-tokaji aszú párosításról, egyszer érdemes kipróbálni egy pohár száraz pezsgővel is. Akár sütve, akár pástétomnak készíted, a máj zsírosságához remekül fog passzolni a pezsgő élénk sava, és az a kis édesség, ami a libamájat jellemzi, jól harmonizál majd azzal a pár gramm cukorral, amit az extra dry kategória jelent. Az egyik legkedveltebb pezsgő egy igazán elegáns fogással – jobban nem is kezdődhet egy Márton-napi vacsora!

Hungaria Extra Dry

Oremus, Mandolás Furmint 2016 – libatepertő

Választhatsz előételnek egy kissé rusztikusabb fogást, a tepertőt. Ugyan pont attól ilyen finom és szinte abbahagyhatatlan, de már a készítésénél látjuk, hogy mennyi zsír van benne, így jólesik mellé egy pohár feszes savú furmint Tokajból. Az Oremus tétele friss gyümölcsei, citrusos aromái és lendületessége mellett a hordós érlelésnek és a seprőfelkeverésnek köszönhetően olyan testtel bír, ami szépen harmonizál a tepertő textúrájával.

Oremus Mandolás palackfotó

Tóth Ferenc Pincészete, Egri Csillag 2017 – sólet

Nem minden nap áll neki az ember egy ilyen hosszan készülő ételnek, de a Márton-nap pont erre való. A sólet francia eredetű zsidó étel, aminek sokféle receptje ismeretes, de a libacomb, az kell hozzá, ahogyan kell mellé egy pohár bor is. Az egri pincészet fehér házasításában a friss, zöldfűszeres aromák, az érett gyümölcsök és a teltség szépen passzol az ételünk mellé, az élénk savak pedig itt is segítenek ellensúlyozni a zsírosságot.

Tóth Ferenc borok

Heimann Családi Birtok, Céh Kereszt Kadarka 2017 – sült libacomb párolt vöröskáposztával

Ezzel a klasszikus fogással nemcsak Márton-nap környékén találkozhatsz, de ilyenkor szinte minden étterem étlapján ott van, és mivel nem nagyon lehet megunni, nem is bánjuk. Az intenzív ízű sült és téli zöldség mellé válaszd ezt az itthon reneszánszát élő fajtát, a kadarkát. A szekszárdi pincészet bora különleges, mert ritka a még csak részben is új fahordós érlelésű kadarka. Szép fűszeressége, elegáns mélysége és vibráló savai miatt hamar mindenki kedvence lesz az ünnepi asztalnál.

Heimann kadarka fürtök Pályi Zsófia

Dobogó Pincészet, Izabella utca Pinot Noir 2015 – libamell borban párolt szilvával

Van, aki inkább a libamellet preferálja a comb helyett, így például egyből jósolhat is a fogás végeztével. A hagyomány szerint ugyanis ha a csont fehér színű, akkor havas tél vár ránk, ha barna, akkor viszont sáros időre lehet számítani. Akárhogy is, a sült mellé tálalt szilvát készítsd ezzel a tokaji pinot noirral, de persze hagyj belőle a fogás mellé is. Kifinomult, fűszeres és könnyed, az erdei bogyós gyümölcsök szépen harmonizálnak a szilvával, igazi élmény lesz kóstolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Patricius Borház, Katinka 2016 – sütőtökös sütemény

Sok helyen kínálnak ilyenkor lúdláb tortát, míg mások csak friss szőlőt tesznek az asztalra, de ha szeretsz sütni, érdemes az ősz egyik legjobb alapanyagát használni, a sütőtököt. Számtalanreceptet találhatsz a pitétől a tortán át a könnyed krémekig, mellé pedig válaszd ezt a késői szüretelésű cuvée-t. Az édesfűszeres, trópusi és aszalt gyümölcsös, mézes aromájú bor tökéletes lezárása lesz az estének.

Ezt is szeretjük