Csodás málnahabos csokitorta - A sztárcukrász így készíti
A málnahabos csokitorta igazi felvágós édesség.
Ez a desszert csokoládés-kávés tortaalapra épül. Házi málnahabbal megtöltve, keserédes ganázskrémmel mennyei. Érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy megszilárduljon, jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Ez a recept a híres sztárcukrász, Anna Olson egyik kedvence. Ha követed az alábbi részletes leírást, neked is tökéletesre fog sikerülni a kényeztető málnahabos csokitorta.
Málnahabos csokitorta
Hozzávalók
A tortához
- 14 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 6 dkg hideg vaj
- 3 dkg kakaópor
- 2,5 g szódabikarbóna
- 6 cl forró, erős kávé
- 6 cl tej
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ¼ teáskanál só
A málnahabhoz
- 40 dkg málna
- 14 dkg kristálycukor
- 5 dl habtejszín
- 4 nagy tojássárga
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál ízesítetlen zselatinpor
- 1 nagy tojás
A ganázskrémhez
- 12 dkg étcsokoládé
- 11.5 dkg sózatlan vaj
- 1 evőkanál kukoricaszirup vagy méz
- friss málnaszemek a díszítéshez
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc, hűtés: 6 óra
A tortához a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 23 centis formát vajazz ki, és az alját béleld ki sütőpapírral, az oldalát hintsd meg liszttel.
A tésztához szitáld egy nagy keverőedénybe a lisztet, rakd hozzá a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a hideg, feldarabolt vajat, és addig keverd, míg az állaga a finom zsemlemorzsához lesz hasonló.
Öntsd egybe a forró kávét, a tejet, a tojást és a vaníliát, keverd el, és az egészet rakd a lisztes elegyhez, majd dolgozd simára. Ekkor növeld közepesre a keverő sebességét, és mixeld körülbelül három percig, amíg a keverék sűrű és világos színű lesz. A tésztát öntsd át az előkészített formába.
A tortát süsd körülbelül 30 percig, amíg a közepébe szúrt hústűt tisztán ki tudod venni a tésztából. Hagyd 20 percig a sütőformában hűlni, majd fordítsd egy hűtőrácsra, és várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.
A torta összeállításához enyhén vajazz ki egy 23 centis, levehető oldalú tortaformát, és az oldalát béleld ki sütőpapírral úgy, hogy az kissé túlnyúljon rajta. A kihűlt csokoládétortát helyezd a forma aljába.
A málnahabhoz pürésítsd és csepegtesd le a gyümölcsöt, majd vegyél ki belőle egy bögrényit. Ha fagyasztott a málna, felolvasztva, a levével együtt használd a sütibe. A habtejszínt verd fel puhára, keverd bele a vaníliát, és felhasználásig tárold a hűtőben. Egy kis edénybe önts hat centiliter hideg vizet, keverd bele a zselatint, és tedd félre.
Egy nagy fém keverőtálban habard össze a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a citromlevet. Az edényt helyezd egy lábos enyhén rotyogó víz fölé, és állandóan keverd, amíg a térfogata megduplázódik, és habos lesz. Vedd le a forró vízről, és keverd bele a megpuhult zselatint. Öntsd hozzá a málnapürét is, ez lehűti a keveréket, de mindenképpen ellenőrizd, hogy szobahőmérsékletű-e, mielőtt két részletben beleforgatod a felvert tejszínt. A habot töltsd a sütőedénybe, és a tetejét egyengesd el. Hűtsd hat órán keresztül, mielőtt kinyitod a formát. Ezt akár egy nappal felszolgálás előtt is megteheted.
A ganázskrémhez a csokoládét, a vajat és a kukoricaszirupot egy kis fém előkészítő edényben elkeverve helyezd egy kis fazék éppen csak forrásban lévő víz fölé, és spatulával kavard, míg megolvad. Tedd félre, hagyd szobahőmérsékletre hűlni és kissé besűrűsödni. Ha nagyon sűrű lesz, vagy korábban készítetted el, nyugodtan melegítsd fel újra.
Vedd le a tortaforma oldalát, és hámozd le a sütőpapírt a habról. A tortát óvatosan helyezd egy tálra vagy tortaállványra. A ganázskrémet öntsd a tészta tetejére, és terelgesd a szélei felé, hogy az a torta oldalán megtapadjon, de ne folyjon le. A lehűlt hab megköti a csokoládét, ezért gyorsan kell dolgozni. A tetejét friss málnával díszítsd, és felszolgálásig hűtsd.