Habos mákos guba, ahogy a tapasztalt háziasszonyok csinálják
Extra, mégis hagyományos édességet akarsz prezentálni? Válaszd a habos mákos gubát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A habos, rakott mákos gubát szikkadt kifliből vagy kalácsból készítsd. Tehát süsd vagy vedd meg már a desszert összeállítása előtti napon. Fontos, hogy a péksüti fel tudja szívni a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tedd egymásra. Szabó Veronika receptje már sokszor bizonyított.

Mákus guba receptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 10 kifli
  • 1 l tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • fél citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tejet a vaníliával és a vajjal tedd fel főni, a tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal dolgozd habosra. Keverd a forrásban lévő tejhez, és vedd is le a tűzről. A szikkadt kalácsszeleteket pirítsd meg 180 fokon néhány perc alatt.

Egy sütőedényt vajazz ki, rakd ki kalácsszeletekkel az alját, öntözd meg a forralt, édes tejjel, szórd meg a darált mákkal, a mazsolával. Tégy rá még rá egy réteg kalácsot, öntözd meg ismét tejjel, majd megint mák és mazsola következik. Így folytasd tovább a rétegezést.

A tojások fehérjét verd kemény habbá pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral, majd kend a tetejére. Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. Ha a hab nagyon pirulna, mérsékeld a hőfokot. Ha megsül, hagyd a sütőben kihűlni.

Ezt is szeretjük