Édes, puha szilvás gombóc: vaníliaöntettel és mákkal is próbáld ki

A hagyományos zsemlemorzsás bunda helyett forgasd mákos keverékbe a szilvás gombócot.

Mákos szilvás gombóc
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Készítsd egy kicsit másként gyermekkorod nagy kedvencét! A szilvás gombóc mákba forgatva is ellenállhatatlan. Klasszikus krumplis tésztából készül, akárcsak régen. Semmiképpen ne újkrumplit használj, és a legjobb hozzá a szétfövő burgonya. Fokozd az élvezetet házi készítésű vaníliás öntettel!

Mákos szilvás gombóc

Hozzávalók

A gombóchoz

  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg liszt
  • 20 db szilva
  • 12 teáskanál cukor
  • 6 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 2 csipet

A vaníliaöntethez

  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 db tojássárga
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz

  • 15 dkg mák
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzd meg héjában, pucold meg, és rögtön törd meg. Várj, míg kihűl, majd rakd hozzá a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót, és gyúrd össze a tésztát. Az összes lisztet ne rakd hozzá egyszerre, mert lehet, hogy nem lesz mindre szükséged. Rugalmas, lágy tésztát kell kapnod. Formázz belőle gombócot, és lisztezett felületen nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágd fel egyforma nagyságú négyzetekre. 


A szilvákat magozd ki, rakj egy gyümölcsöt mindegyik tésztalap közepére, majd hintsd meg egy-egy teáskanál cukorral. A négy sarkánál fogva csippentsd össze a tésztát, és formázz belőle gombócot.
Egy nagy lábosban forralj vizet, amikor lobog, rakd bele a tésztát, és főzd közepes lángon. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzd még egy-két percig, majd szedd ki szűrőkanállal. A gombócokat forgasd meleg olajba, majd a cukorral vegyített, darált mákba. 
 

A vaníliaöntethez a tojássárgákat dolgozd csomómentesre a liszttel, a cukorral és egy deci tejjel. A maradék tejet kezdd melegíteni, keverd hozzá a vaníliás cukrot, majd részletekben a tojásos elegyet. Főzd addig, amíg besűrűsödik, közben folyamatosan kavard. Húzd le a tűzről, majd mehet hozzá a vaj. Kínáld az öntetet a gombócokhoz. 
A mákos guba is mennyei finomság. Nyáron akár gyümölccsel is feldobhatod. 

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük