Édes puffancs mákos töltelékkel: ez a kelt tészta könnyű és finom
A jól sikerült kelt tésztának nem lehet ellenállni: a mákos puffancs az egész család kedvence lesz.

makos-puffancs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne ijedj meg a kelt tésztáktól! A mákos puffancshoz bátran hozzáfoghatsz csekély konyhai tapasztalattal is. Finom puha lesz, ha figyelsz néhány dologra. Így a tej hőmérsékletére, ne legyen se hideg, se meleg. Továbbá jól dolgozd ki a tésztát. Bátran bevethetsz hozzá gépet is. Hagyd jól megkelni, a formázás pedig pofonegyszerű. 

Mákos puffancs

Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor

A mákos töltelékhez

  • 25 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, szórj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni, azaz jól megemelkedni 10 perc alatt. A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, add hozzá az élesztőt, a tojásokat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, végül az olvasztott, de nem meleg vajat. Dagaszd meg, majd, amikor már elválik a kezedtől és a tál falától, formázz belőle gombócot. Takard le, és pihentesd egy órán át.

Közben készítsd el a tölteléket. A tejet melegítsd meg, majd keverd hozzá a mákot, a cukrot, a vaníliát és a citrom reszelt héját. 

 

Amikor a tészta a duplájára nő, nyújtsd ki lisztezett felületen, és vágd 16 részre. Kanalazz mindegyik közepébe mákos keveréket, majd a csücsköket fogd össze, és formázz gombócokat. Jól nyomkodd össze, nehogy szétnyíljanak sütés közben. Pakold a puffancsokat kivajazott tepsibe, kend le felvert tojással, és pihentesd még 20 percig. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25 perc alatt. Ha szép aranybarna, kiveheted a sütőből, és porcukorral megszórva kínáld. 

Rengeteg isteni mákos süti közül válogathatsz. A kevert tészta nagyon egyszerű, almával pedig még jobb.  

Ezt is szeretjük