Mennyei mákos-krémes süti, amiből mindenki vesz még egy szeletet
A mákos krémesnek a látványa is pazar, hát még az íze!

A mák, a narancs, a vanília és a csoki remekül harmonizálnak ebben a csodás sütiben. A nagyon dekoratív édesség vendégvárónak is tökéletes. Érdemes legalább egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, így a desszertbe kerülő pompás ízek sokkal jobban összeérnek. Ropogósabb lesz a mák, ha az egész szemeket pár pillanat alatt megpörkölöd.

Mákos krémes süti
Hozzávalók 20 szelethez
Tésztához
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 6 db tojás
- 1 db narancs
- 0.5 dkg sütőpor
Krémhez
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
Mázhoz
- 10 dkg étcsoki
- 3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A mákos tésztához a lisztet szitáld egy tálba, majd keverd hozzá a sütőport, a darált mákot és a narancs reszelt héját. A szoba-hőmérsékletű vajat dolgozd habosra öt deka porcukorral, és egyenként add hozzá a tojássárgákat. A fehérjét verd kemény habbá a maradék 10 deka porcukorral, majd több részletben forgasd a vajas masszához. Végül dolgozd hozzá a lisztes, habos keveréket.
A homogén tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen simítsd el, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30-35 perc alatt. Mielőtt kiveszed a sütőből, teszteld tűpróbával. Ha a tésztába szúrt tű nem lesz ragacsos, biztosan elkészült.
A krémhez a tejet öntsd egy tálba, add hozzá a pudingport, a tojássárgát, és dolgozd csomómentesre. Kis lángon, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Húzd le a tűzről, várd meg, míg kihűl, majd keverd hozzá a vajat, a cukrot, és habosítsd a masszát. Állítsd össze a sütit: a mákos tésztát vágd ketté, töltsd meg a krémmel, majd a tetejére készíts mázat. Az étcsokit olvaszd fel vízgőz felett, keverd hozzá az olajat, és gyorsan kend a sütire. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy az ízek összeérjenek.