Mennyei gőzgombóc mákkal és selymes vaníliás öntettel: osztrák barátnőm receptje
Az osztrák hütték kínálatából nem hiányozhat az egyik legkedveltebb édesség, a Germknödel, vagyis a gőzgombóc. Legtöbbször lekvárral töltve, mákkal és vaníliasodóval készül.

gozgomboc
Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Nőies bokacsizmák 10 ezer forint alatt: ezek a legsikkesebb fazonok idén ősszel »

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bécsi szelet, császármorzsa, linzertorta, gőzgombóc: az osztrák konyha nagy kedvencei, amikért mi is rajongunk. Nem kell érte átugrani a sógorokhoz, otthon is elkészítheted mindet. Télen kihagyhatatlan a gőzgombóc, ami kelt tésztából készül, így kicsit tovább tart elkészíteni, mint a mi krumpligombócainkat. Mákkal és selymes vaníliasodóval az igazi. 

Mákos gőzgombóc vaníliás öntettel

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg lekvár
  • 12 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál cukor
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor

A sodóhoz

  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 db tojássárga
  • 0.5 rúd vanília
  • 3 teáskanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet a cukorral, és morzsold bele az élesztőt, majd várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a tojást és az élesztős tejet. Kezdd összegyúrni, közben öntsd még hozzá a maradék tejet, hogy lágy tésztát kapj. Takard le, és keleszd 20-30 percig.

Pihentetés után a tésztát nyújtsd lisztezett felületen három-négy milliméter vastagra, majd vágd fel egyenlő nagyságú négyzetekre, és mindegyikre kanalazz lekvárt. A tésztákat az ellentétes végeiknél fogva csípd össze, és formázz belőlük gombócot. Hagyd kelni még 30 percig, majd forgasd kevés olvasztott vajba a gombócokat.

 

Egy nagy edényben forralj kevés vizet, és helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen bele a vízbe. Pakold bele a gombócokat, és lefedve gőzöld 12-15 percig. Fontos, hogy a tészták kényelmesen elférjenek egymás mellett. A maradék olvasztott vajjal locsold meg a gombócokat, és forgasd a cukrozott mákba.
 

A sodóhoz a tojássárgákat keverd csomómentesre a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a liszttel. Részletekben öntsd hozzá a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve főzd addig, amíg be nem sűrűsödik.
A mennyei bécsi császármorzsát talán még könnyebb elkészíteni, nagyon hasonlít a mi palacsintánkra.  

Ezt is szeretjük