Fűszeres lencseleves füstölt hússal
Az egyre hidegebb őszi napokon egy gazdag, egytálételnek beillő lencseleves nagyon jólesik.
A lencseleves tökéletes testet-lelket melengető étel. A csülök helyett vagy mellé füstölt kolbászt is karikázhatsz a levesbe. Sok időt spórolhatsz meg, ha a lencsét egy éjszakára vízbe áztatod. Ne hagyd ki ezt az ételt a legközelebbi menütervezéskor!

Lencseleves recept
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg füstölt csülök
- 25 dkg lencse
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 dl tejföl
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A főzés előtti este a csülköt és a lencsét is áztasd be kicsivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap a húst tedd fel főni körülbelül másfél liter vízben. Rakd hozzá a fokhagymát is. Addig főzd, amíg a húst le tudod fejteni a csontról. Ez körülbelül egy óra, majd vágd kisebb darabokra.
A főzőlé egyharmadát tedd egy lábosba, és öntsd fel vízzel. Rakd bele a lencsét és a húst. Újraforrás után mehetnek bele a feldarabolt répák, majd ízesítsd babérlevéllel, borssal, szükség esetén sózd. Főzd kis tűzön körülbelül fél óráig. Amikor a lencse és a zöldségek is puhák, keverd össze a tejfölt kevés liszttel és egy teáskanálnyi pirospaprikával, majd öntsd a levesbe. Közben folyamatosan kevergesd. Főzd még öt percig, és rögtön melegen tálald.
