A roppanós kovászos uborka receptje: krumplival érlelve is isteni
A kenyér helyett krumplival érlelt kovászos uborka egyik nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

koviubi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a kovászos uborkához hagyományosan kenyeret szoktak adni, a krumpli ugyanúgy elindítja a folyamatot, az eredmény pedig egy roppanós, hűsítő nyári finomság lesz. A lényeg, hogy tavalyi, öreg krumplit használj. Az üvegbe annyi evőkanál sót tegyél, ahány liter vízzel öntöd fel a savanyúságot.

Kovászos uborka krumplival

Hozzávalók:

  • 2.5 kg kovászolni való uborka
  • 4 öreg krumpli
  • 4 babérlevél
  • 2 csomag kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál csombor (borsikafű)
  • 1 teáskanál szemes bors
Recept idők

Elkészítés:

Az üveget, amit fel fogsz használni, mosogasd el, és tedd ki a napra száradni. Az uborkákat alaposan mosd meg, és vágd meg őket hosszában négyfelől úgy, hogy a tetejüket és az aljukat nem érinted, tehát egyben maradjanak. A fokhagymát pucold meg, és szedd gerezdjeire. A krumplit is hámozd meg, és vágd negyedekbe.

Az üveg alját béleld ki a fokhagymával, a csomborral és a fél adag kaporral, borssal és krumplival. Helyezd rá állítva az uborkákat, majd öntsd fel langyos, sós vízzel. A tetejére helyezd a babérleveleket és a maradék kaprot, borsot és krumplit. Takard le alufóliával, tegyél a tetejére egy tányért nehezéknek, és állítsd a napra. Két-három nap múlva fogyasztható. Az uborkákat ekkor helyezd egy másik üvegbe, öntsd fel a leszűrt lével, és hűtőben tárold.

Egyéb alapanyagokból is készíthetsz isteni házi savanyúságokat.

Ezt is szeretjük