Kulka János élete ételekbe komponálva
Egy boldog nyár emlékkönyve
Különleges gasztrotúra, egy csipetnyi önéletrajz és sok ízletes étel. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szenvedélyesen szereti a juhtúrós galuskát. A lecsó túrós csuszával szerelem volt első evésre. Élete első szilvás gombócát most készítette el. Harminc évnek kellett eltelnie, hogy visszatérjen Fonyódra. F. Nagy Angélától kapta az első szakácskönyvet.

Gyurkovics Zsuzsával
Elmélyülten

Az Őrség a dödölle, a vargánya, a vadpörköltek világa. Barátsága Gyurkovics Zsuzsával. Mariska néni befőttjei, kompótjai. A színházi büfék. Vári Évával a Két Szerecsenben. Rikikipartik Ugljan szigetén. Különleges gasztrotúra, egy csipetnyi önéletrajz, és az általa elkészített sok, sok ízletes étel. Kulka János, az ország egyik legismertebb színésze felteszi a kérdést: Vajon mi az az örökség, amitől bizonyos ízeket szeretünk, másokat pedig nem? És válaszol rá. Egy élet - ételekben. Szép, élet közeli fotókkal gazdagon illusztrálva.

- Egyáltalán nem akartam szakácskönyvet írni. Önéletrajzot meg pláne nem. Nem szeretem, ha faggatnak, ha a magánéletemről kérdeznek, nem szeretek interjúkat adni. Folyamatosan kontrollálom magam, mérlegelek, óvatoskodok. De ha ételekről, főzésről, evésről van szó, felszabadulok, önfeledten osztom meg bárkivel a főzés, az evés örömét. Talán ennek köszönhető, hogy lett ez a könyv. - mondja a szerző.

Étel-Élet… soha nem tűnt fel, milyen közel van egymáshoz ez a két szó. Aki ételt ad, életet ad? Aki életet ad, ételt ad? Igen, így is van valami értelme. És talán épp ezért sajnálom, hogy olyan sok ember kimaradt ebből a könyvből. Főleg nők, akik valaha enni adtak, kínáltak, vigasztaltak vagy éppen meghódítani akartak egy jó ebéddel, vacsorával…

Ugljan-szigetén
A Nemzeti Színház büféjében

Nők, akik főztek rám, akik etettek, akiknek engedtem, hogy így szeressenek… Köszönet érte mindnek. Bódis Irénnek a krumplistésztákat és az isteni pogácsákat, Vén Katinak a vasárnapi ebédeket, a szombathelyi felejthetetlen lakomákat, Jutkának a toronyi evéseket, Magyar Éva szendvicseit, zalaegerszegi öltöztetőm, Nusi ebédeit, Vályi Éva vajas pogácsáit, Marika néni zöldségeit… köszönet az összes menzásnak, büfésnek, mindenkinek, aki hitt abban, hogy egy férfit boldoggá lehet tenni egy tál étellel. - olvashatjuk az Előszóban.

És amit még tudni érdemes

A könyv ötlete akkor született meg, amikor a GoodFood Világkonyha magazin szerkesztői idén márciusban megkeresték, hogy szívesen készítenének vele egy riportot a konyhájában. Egy napot töltöttek együtt nagyon jó hangulatban, sokat beszélgettek főzésről, életről, emberi kapcsolatokról, és akkor vetődött fel benne, ha ezt ilyen jó csinálni egyetlen cikk kedvéért, talán érdemes lenne egy könyv anyagát így elkészíteni. Belegondolt: milyen sok helyen lakott, evett már, milyen sokféle konyhát ismert meg, és talán érdemes lenne úgy körbejárni az országot, és elvinni magával az olvasókat azokra a helyekre, azokhoz az emberekhez, ahol és akiknél szívesen evett és eszik a mai napig.

És körbejárta az országot

Az Ipolyságban kezdi, Szegeddel, ifjúsága helyszínével folytatja, majd következik Fonyód, amely néhány éve a nyári bázist, a barátokkal eltöltött önfeledt hetet jelenti. Nem maradnak ki a színészi pálya főbb állomásai: Pécs, Kaposvár, Budapest. Visszatér az Őrségbe, ahol boldog nyarakat töltött el a családjával, a barátaival.

Mesél Villányról, amely új felfedezés az életében, a két kedvenc budapesti étterméről, a horvátországi Ugljan szigetéről, a paleo-étrend inspiráló hatásáról, családtagokról, pályatársakról, szomszédokról, színházi büfésekről és közben sokkal többet elárul önmagáról, mint korábban bármikor.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2167181&banner=2167185&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük