Az élet édesen teljes

Avagy miért imádjuk a cukrot?

El tudnád képzelni a legfinomabb sütit, a mogyorós tejcsokit vagy a nagyi baracklekvárját édes íz nélkül? (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népmesében, mikor az öreg király megkérdezi lányaitól, hogy mennyire szeretik őt, a legkisebb azt válaszolja: annyira, mint az ételben a sót. A mese végén pedig kiderül, hogy neki van igaza, só nélkül mit sem ér az élet! Pontosan ez a helyzet a cukorral is!

Ki tudná elképzelni a legfinomabb süteményt, a mogyorós tejcsokit, egy hívogató tölcsér fagylaltot vagy akár a nagyi baracklekvárját Koronás Cukor nélkül? Persze ma már mindennek van cukormentes változata, de valljuk be őszintén: magunkban elhúzzuk a szánkat a cukormentesség hallatán.

Nyugodt szívvel bevallhatod: szereted az édeset! Ezért esik annyira jól még a legkomplettebb étkezés után is némi desszert. De a cukor nem csak élvezeti cikk. Élettani szempontból is jelentős szerephez jut mindennapjainkban, hiszen a cukormolekulák tiszta energiaforrást jelentenek a szervezet számára.

Nemcsak finom

Régebben, amikor a versenysport még kevésbé szólt az emberfeletti teljesítményekről, mint manapság, megszokott volt, hogy a megmérettetések előtt a sportolók egy kis csokoládét vagy pár kanál cukrot fogyasztottak el, így biztosítva maguknak a megfelelő energiát.

A cukor biológiai szerepe azonban korántsem merül ki abban, hogy fontos energiaforrás! Régóta ismert tény az is, hogy a szervezetbe került cukor molekulái láncot alakítanak ki és úgynevezett glikánokat hoznak létre, melyek alapvető fontossággal bírnak a sejtfunkciók szabályozásának terén.

De ne menjünk mélyen bele a cukor szerepének tudományos szintű boncolgatásába, hiszen az alapvető kérdés, amit feltettünk, az volt, hogy miért is imádjuk a cukrot? Édessége és finomsága, biokémiai hatásai mellett pedig még egy rendkívül fontos hatása van, amit bár kevesen használnak ki tudatosan, de már valószínűleg mindannyian éreztük: a glükóz segít kontrollálni érzelmeinket, és erőteljesen csökkenti esetleges agresszivitásunkat.

Talán ez is közrejátszik abban, hogy szeretjük és kívánjuk a cukrot. Hiszen, ha már sokszor megtörtént, hogy egy kis édességgel felvértezve könnyebben vettük az élet megpróbáltatásait, akkor az ember akaratlanul is megszereti segítőjét.

A cukor fogyasztásának valószínűleg egyetlen aranyszabálya van, ez pedig a mértékletesség. Mert az egészséges életmódban és az átgondolt, tudatos táplálkozásban igenis ott a helye a cukornak is!

Tudnod kell, mikor és mennyit fogyaszthatsz belőle!

Aki még nem ismerné, annak mindenképp érdemes megkóstolni; főzéshez, sütéshez kipróbálni a Koronás Aranybarna Cukrot és a Koronás Nád Kristálycukrot is. Könnyen megeshet, hogy hosszú távú szerelem lesz az első találkozásból!

Egy biztos: a cukor szeretete végigkísér bennünket egész történelmünkön, mióta az első cukornádról kiderült, hogy édes, egészen odáig, amikor az űrben elfogyasztották az első cukorkát.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=1961857&banner=1961861&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük