Egyszerű, zamatos korhelyleves
Menj biztosra, készítsd el előre a gyomornyugtató korhelylevest!
Nem kezdődhet új esztendő korhelyleves nélkül. Az ízletes, gazdag, savanyú káposztából készülő fogás jót tesz a másnapos gyomornak. Több változata van, egyes helyeken gombával, máshol húsgombóccal vagy rizzsel készítik, de akár hús nélkül is főzheted.

Korhelyleves recept
Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes nagyságú füstölt csülök
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 dl tejföl
- 1 hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- pirospaprika
- egész bors
Elkészítés:
A káposztát mosd át alaposan. Ne feledd, a levére később még szükséged lesz. Egy kicsit megvagdoshatod, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak. A csülköt áztasd egy-két órára annyi vízbe, amennyi ellepi, majd egy liter friss vízben főzd félig puhára körülbelül 40 perc alatt. Utána vágd kisebb kockákra. Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, hintsd meg a liszttel, és süsd világosbarnára.
Egy kevés paprikával szórd meg, és a csülök főzővizével, illetve annyi savanyúkáposzta-lével engedd fel, hogy másfél liter levest kapj. Tedd bele a csülökhúst és a jól kicsavart savanyú káposztát, a fokhagymát, borsozd, illetve szükség esetén sózd, majd a káposzta puhulásáig főzd. Ez körülbelül 40 perc. Tálaláskor tejföllel ízesítsd. Karikára vágott füstölt kolbászt is tehetsz bele.
