Könyvajánló – Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények (x)
Üde színfolt a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján: bemutatkozik a belvárosi Mazel Tov étterem szakácskönyve!
A Mazel Tov-könyv igazi kuriózumként kér helyet magának a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján. Ez a könyv sokkal több, mint színes, képes receptgyűjtemény, leginkább egy különleges gasztrokulturális kalauz, amely a közel-keleti gasztronómia világában meglepő és merész kalandokra hív.
A Mazel Tov-könyv természetesen elsősorban érdekes olvasnivalót kínál: megtudható belőle, hogy fonódik össze egy merész álomban a gasztronómia és a kultúra, hogyan lesz ebből sajátos misszió és ugyanakkor sikeres üzleti koncepció, amelyet néhány fiatal lelkesen megvalósít, és négy éve folyamatosan fejleszt a budapesti zsidónegyedben.
Kik is ők? Érdekes élettörténeteiket, a Mazel Tov étterem és az általa képviselt új fogalom, a gasztrokultúra születésének izgalmas sztoriját és emlékezetes eseményeit ismerheti meg az olvasó a szereplők elbeszéléseinek és visszaemlékezéseinek alapján. Mindezek azonban egy különleges ízutazás állomásai, amelyek az étterem legnépszerűbb ételeinek receptjei közé illesztve, életképekkel illusztrálva fűzik egybe a történetet.
A reprezentatív kötet a mediterrán, a közel-keleti, és ezen belül főként az izraeli konyha sajátos ötvözéséből létrehozott, fúziós ételek leírását, a hozzájuk fűződő hagyományokat közel-keleti gasztrolexikonnal gazdagítva, étvágygerjesztő fotók sokaságával tálalja. A receptgyűjtemény szerkesztésekor arra törekedtek a készítők, hogy konyhai jártasságtól és felkészültségtől függetlenül bárki kedvet kapjon a fogások elkészítéséhez az alapoktól kezdve egészen az összetettebb fogásokig.
A receptek bevezetői számtalan érdekességet rejtenek; megtudható belőlük, hogy miként készítik az autentikus hummuszt Izraelben, milyen legenda övezi a baba ganoush receptjének születését, vagy épp miként terjedt el a pastrami szendvics az Amerikába kivándorolt askenázi zsidóknak köszönhetően a tengerentúlon.
A közel-keleti konyha a vegetáriánusok fellegvára, nem véletlen tehát, hogy a Mazel Tov receptgyűjteményében külön fejezetet szántak a szerkesztők a húsmentes főételeknek a temérdek vegetáriánus előételt, salátát és ízletes mediterrán levest követően. A veggie burger édesburgonya „buciban” cheddar sajttal, falafellel és korianderpesztós tahinivel tálalva nagy valószínűséggel bárki szívét megdobogtatja, ahogy a zöldséges sajttorta hallatán sem futnánk a legközelebbi hentesboltig.
De ha már hentesbolt, a nyári grillpartikon is érdemes lesz fellapozni a könyvet a füstös marhaszegy, az eredeti kebab vagy egy lassan sült báránycsülök kedvéért. Rohanós reggelre mi a „Tel-Aviv” lazac ciabattára tennénk a voksunk, desszertek közül a pisztáciás moussetortával kísérleteznénk.
Ha beszereznétek a könyvet, vagy a hamisíthatatlan „Mazel Tov” élményre vágynátok, irány az Akácfa utcai kert, ahol esténként jazzkoncertekkel, kiváló borsorral, havonta megújuló fúziós séfajánlattal, hétvégente pedig ráérős reggelivel és gyermeksarokkal várnak Benneteket és négylábú barátaitokat.