Könyvajánló – Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények (x)

Üde színfolt a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján: bemutatkozik a belvárosi Mazel Tov étterem szakácskönyve!

Könyvajánló Mazel Tov (x)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mazel Tov-könyv igazi kuriózumként kér helyet magának a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján. Ez a könyv sokkal több, mint színes, képes receptgyűjtemény, leginkább egy különleges gasztrokulturális kalauz, amely a közel-keleti gasztronómia világában meglepő és merész kalandokra hív.

A Mazel Tov-könyv természetesen elsősorban érdekes olvasnivalót kínál: megtudható belőle, hogy fonódik össze egy merész álomban a gasztronómia és a kultúra, hogyan lesz ebből sajátos misszió és ugyanakkor sikeres üzleti koncepció, amelyet néhány fiatal lelkesen megvalósít, és négy éve folyamatosan fejleszt a budapesti zsidónegyedben.

Kik is ők? Érdekes élettörténeteiket, a Mazel Tov étterem és az általa képviselt új fogalom, a gasztrokultúra születésének izgalmas sztoriját és emlékezetes eseményeit ismerheti meg az olvasó a szereplők elbeszéléseinek és visszaemlékezéseinek alapján. Mindezek azonban egy különleges ízutazás állomásai, amelyek az étterem legnépszerűbb ételeinek receptjei közé illesztve, életképekkel illusztrálva fűzik egybe a történetet.

A reprezentatív kötet a mediterrán, a közel-keleti, és ezen belül főként az izraeli konyha sajátos ötvözéséből létrehozott, fúziós ételek leírását, a hozzájuk fűződő hagyományokat közel-keleti gasztrolexikonnal gazdagítva, étvágygerjesztő fotók sokaságával tálalja. A receptgyűjtemény szerkesztésekor arra törekedtek a készítők, hogy konyhai jártasságtól és felkészültségtől függetlenül bárki kedvet kapjon a fogások elkészítéséhez az alapoktól kezdve egészen az összetettebb fogásokig.

A receptek bevezetői számtalan érdekességet rejtenek; megtudható belőlük, hogy miként készítik az autentikus hummuszt Izraelben, milyen legenda övezi a baba ganoush receptjének születését, vagy épp miként terjedt el a pastrami szendvics az Amerikába kivándorolt askenázi zsidóknak köszönhetően a tengerentúlon.

A közel-keleti konyha a vegetáriánusok fellegvára, nem véletlen tehát, hogy a Mazel Tov receptgyűjteményében külön fejezetet szántak a szerkesztők a húsmentes főételeknek a temérdek vegetáriánus előételt, salátát és ízletes mediterrán levest követően. A veggie burger édesburgonya „buciban” cheddar sajttal, falafellel és korianderpesztós tahinivel tálalva nagy valószínűséggel bárki szívét megdobogtatja, ahogy a zöldséges sajttorta hallatán sem futnánk a legközelebbi hentesboltig.

De ha már hentesbolt, a nyári grillpartikon is érdemes lesz fellapozni a könyvet a füstös marhaszegy, az eredeti kebab vagy egy lassan sült báránycsülök kedvéért. Rohanós reggelre mi a „Tel-Aviv” lazac ciabattára tennénk a voksunk, desszertek közül a pisztáciás moussetortával kísérleteznénk.

Ha beszereznétek a könyvet, vagy a hamisíthatatlan „Mazel Tov” élményre vágynátok, irány az Akácfa utcai kert, ahol esténként jazzkoncertekkel, kiváló borsorral, havonta megújuló fúziós séfajánlattal, hétvégente pedig ráérős reggelivel és gyermeksarokkal várnak Benneteket és négylábú barátaitokat.

Ezt is szeretjük