17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Rántás, habarás, blansírozás és a többiek.

Dia

RántásA rántás sűrítésre való, használhatod levesekhez, főzelékhez és mártásokhoz is. Kevés lisztet zsiradékon meg kell pirítani. Vigyázz, mert a liszt könnyen megég.

Rántás

A rántás sűrítésre való, használhatod levesekhez, főzelékhez és mártásokhoz is. Kevés lisztet zsiradékon meg kell pirítani. Vigyázz, mert a liszt könnyen megég.

Dia

HabarásA habarás szintén sűrítési eljárás. Tejfölt vagy joghurtot kevernek el liszttel, ha a recept úgy kívánja, paprikával, majd ezt keverik a már majdnem kész leveshez. Nem csak sűrűbb, de sokkal finomabb is lesz.

Habarás

A habarás szintén sűrítési eljárás. Tejfölt vagy joghurtot kevernek el liszttel, ha a recept úgy kívánja, paprikával, majd ezt keverik a már majdnem kész leveshez. Nem csak sűrűbb, de sokkal finomabb is lesz.

Dia

Dagasztás, gyúrásNem csak a kenyeret, de bármilyen sütemény tésztáját dagaszthatod, ami nem más, mint a hozzávalók alapos összedolgozása. Általában akkor jó a tészta, ha a kezedtől már elválik.Kapcsolódó recept:4 melengető, cipóban tálalható leves - Cipórecepttel! »

Dagasztás, gyúrás

Nem csak a kenyeret, de bármilyen sütemény tésztáját dagaszthatod, ami nem más, mint a hozzávalók alapos összedolgozása. Általában akkor jó a tészta, ha a kezedtől már elválik.

Kapcsolódó recept:
4 melengető, cipóban tálalható leves - Cipórecepttel! »

Dia

KaramellizálásCukrot olvassz meg nagyon kevés vízzel, és már kész is a karamella. Ebbe forgathatsz gyümölcsöt, alkothatsz belőle díszt, ha hideg felületre csorgatod, további vízzel hígítva, majd tejjel keverve pedig édes italt is készíthetsz.

Karamellizálás

Cukrot olvassz meg nagyon kevés vízzel, és már kész is a karamella. Ebbe forgathatsz gyümölcsöt, alkothatsz belőle díszt, ha hideg felületre csorgatod, további vízzel hígítva, majd tejjel keverve pedig édes italt is készíthetsz.

Dia

LekvárkészítésTulajdonképpen a gyümölcs tartósításáról van szó. Nincs szükség másra, mint gyümölcsre, befőzőcukorra és egy jó nagy edényre. A saját készítésű lekvár semmihez sem fogható.Kapcsolódó recept:Rakott lekváros »

Lekvárkészítés

Tulajdonképpen a gyümölcs tartósításáról van szó. Nincs szükség másra, mint gyümölcsre, befőzőcukorra és egy jó nagy edényre. A saját készítésű lekvár semmihez sem fogható.

Kapcsolódó recept:
Rakott lekváros »

Dia

Az élesztő felfuttatásaAz élesztő felfújja a tésztát, így a sütemény könnyű lesz. Morzsold kevés meleg tejbe az élesztőt, keverd el, majd várd meg, amíg buborékozni nem kezd.Kovászt úgy készíthetsz, hogy a lisztbe kis mélyedést vájsz a süteménykészítés során, majd ebbe beletöltöd a felfutott élesztőt, rászórsz egy kevés lisztet, és ezt elkevered.

Az élesztő felfuttatása

Az élesztő felfújja a tésztát, így a sütemény könnyű lesz. Morzsold kevés meleg tejbe az élesztőt, keverd el, majd várd meg, amíg buborékozni nem kezd.

Kovászt úgy készíthetsz, hogy a lisztbe kis mélyedést vájsz a süteménykészítés során, majd ebbe beletöltöd a felfutott élesztőt, rászórsz egy kevés lisztet, és ezt elkevered.

Dia

PácolásMinden húsnak jót tesz, ha előtte fűszerek, olaj és só keverékében pihenteted. Így gyorsabban sül, és omlós lesz.Keverj össze olajat és sót fűszerekkel, borssal, balzsamecettel, borral, likőrökkel vagy szójaszósszal, és pácold be a húst.Kapcsolódó pácok:10 isteni húspác - Különleges fogásokhoz »

Pácolás

Minden húsnak jót tesz, ha előtte fűszerek, olaj és só keverékében pihenteted. Így gyorsabban sül, és omlós lesz.

Keverj össze olajat és sót fűszerekkel, borssal, balzsamecettel, borral, likőrökkel vagy szójaszósszal, és pácold be a húst.

Kapcsolódó pácok:
10 isteni húspác - Különleges fogásokhoz »

Dia

LegírozásSűrítő eljárás levesekhez. Keverj össze tojássárgáját tejszínnel jó alaposan, majd csurgasd a levesbe. Vigyázz, hogy már ne forrjon, különben a sárgája összeugrik, és szemcsés lesz.

Legírozás

Sűrítő eljárás levesekhez. Keverj össze tojássárgáját tejszínnel jó alaposan, majd csurgasd a levesbe. Vigyázz, hogy már ne forrjon, különben a sárgája összeugrik, és szemcsés lesz.

Dia

MázA sütemények még finomabbak, ha mázzal vonod be őket. A legegyszerűbb, ha porcukrot elkeversz kevés citromlével. Csokoládés mázat pedig nagyon kevés tejszínből és táblás csokiból készíthetsz, de a Katica tortabevonó sem okoz csalódást.

Máz

A sütemények még finomabbak, ha mázzal vonod be őket. A legegyszerűbb, ha porcukrot elkeversz kevés citromlével. Csokoládés mázat pedig nagyon kevés tejszínből és táblás csokiból készíthetsz, de a Katica tortabevonó sem okoz csalódást.

Dia

Al denteVagyis fogra való. Az olaszok kicsit keményen szeretik a tésztát. A tojás nélküli tésztaféléknek elég nyolc perc főzési idő. A vízbe tegyél olívaolajat és sót is.Kapcsolódó receptek:A 4 legfinomabb tésztarecept Jamie-től - Videórecepttel »

Al dente

Vagyis fogra való. Az olaszok kicsit keményen szeretik a tésztát. A tojás nélküli tésztaféléknek elég nyolc perc főzési idő. A vízbe tegyél olívaolajat és sót is.

Kapcsolódó receptek:
A 4 legfinomabb tésztarecept Jamie-től - Videórecepttel »

Dia

TűpróbaNéhány süteményt úgy ellenőrizhetsz, ha tűt vagy villát szúrsz bele. Ha kihúzva a tészta nem tapad rá, akkor megsült, és veheted ki a sütőből.

Tűpróba

Néhány süteményt úgy ellenőrizhetsz, ha tűt vagy villát szúrsz bele. Ha kihúzva a tészta nem tapad rá, akkor megsült, és veheted ki a sütőből.

Dia

FlambírozásPirítást jelent, de tulajdonképpen itt a látványon is lehet a hangsúly. A készülő fogást, húst, zöldséget vagy palacsintát leöntik egy kevés alkohollal, majd azt meggyújtják. Nagyon vigyázz a művelet közben!Kapcsolódó recept:Crépe Suzette »

Flambírozás

Pirítást jelent, de tulajdonképpen itt a látványon is lehet a hangsúly. A készülő fogást, húst, zöldséget vagy palacsintát leöntik egy kevés alkohollal, majd azt meggyújtják. Nagyon vigyázz a művelet közben!

Kapcsolódó recept:
Crépe Suzette »

Dia

PasszírozásA passzírozás homogénné teszi a szószokat, de segítségével az apró magoktól is megszabadulhatsz. A gyümölcsöt és a mártásokat áttörheted apró lyukú szitán, de gézen is.

Passzírozás

A passzírozás homogénné teszi a szószokat, de segítségével az apró magoktól is megszabadulhatsz. A gyümölcsöt és a mártásokat áttörheted apró lyukú szitán, de gézen is.

Dia

BlansírozásTartósító eljárás. A zöldségek és gyümölcsök gyors forrázását, majd hűtését jelenti. Forrásban lévő vízből maximum öt perces főzést követően gyorsan át kell tenni a hozzávalókat hideg vízbe. Így megtartják a színüket. Akár fagyasztás előtt is alkalmazható.

Blansírozás

Tartósító eljárás. A zöldségek és gyümölcsök gyors forrázását, majd hűtését jelenti. Forrásban lévő vízből maximum öt perces főzést követően gyorsan át kell tenni a hozzávalókat hideg vízbe. Így megtartják a színüket. Akár fagyasztás előtt is alkalmazható.

Dia

VízfürdőFogj egy nagyobb edényt, töltsd meg forró vízzel, majd tedd a tűzre. Erre tegyél egy kisebb edényt, majd olvaszd ebben a kényes élelmiszereket, például a csokoládét. Így nem ég oda, mert a gőz melegíti, nem a közvetlen láng.Kapcsolódó cikk:A tökéletes forró csokoládé receptje »

Vízfürdő

Fogj egy nagyobb edényt, töltsd meg forró vízzel, majd tedd a tűzre. Erre tegyél egy kisebb edényt, majd olvaszd ebben a kényes élelmiszereket, például a csokoládét. Így nem ég oda, mert a gőz melegíti, nem a közvetlen láng.

Kapcsolódó cikk:
A tökéletes forró csokoládé receptje »

Dia

Besamel-mártásA legegyszerűbb mártás, ami önmagában is megáll, de remek kötőanyag rakott ételekhez. Vaj, tej és liszt keveréke. Az ételtől függően készíthető sűrűbbre és hígra is. A vajat és a lisztet hevítsd habzásig, majd öntsd hozzá a forrásban lévő tejet. Sóval ízesítsd, de tehetsz bele bármilyen fűszert.

Besamel-mártás

A legegyszerűbb mártás, ami önmagában is megáll, de remek kötőanyag rakott ételekhez. Vaj, tej és liszt keveréke. Az ételtől függően készíthető sűrűbbre és hígra is. A vajat és a lisztet hevítsd habzásig, majd öntsd hozzá a forrásban lévő tejet. Sóval ízesítsd, de tehetsz bele bármilyen fűszert.
Ezt is szeretjük
Fotó: