Puha knédli cseh recept szerint: szaftos húsok mellé isteni köret
A pillekönnyű knédli a cseh konyha kedvenc körete, amit legtöbbször gőz felett készítenek. Ez az egyik legjobb variáció!

knedli-receptje
beauty and style
Top olvasott cikkek

A knédli a csehek mindennapi, héj nélküli kenyere legtöbbször szaftos, sült húsokhoz, mártásokhoz köretként kerül a tányérra. Számtalan változata ismert, vannak, akik krumplival készítik, mások kevés száraz péksütit, kiflit vagy zsemlét is tesznek a tésztába. Ha nem fogy el az összes knédli, tedd fagyasztóba, majd gőzfürdőben melegítsd meg. 

Knédli

Hozzávalók:

  • 4 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 10 percig, vagy amíg habos nem lesz. Egy tálban keverd össze a lisztet, a tojást és a sót, add hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrd addig, amíg a tészta összeáll, elválik a kezedtől és a tál szélétől. Formázz belőle gombócot, fedd le az edényt egy ruhával, és keleszd bő egy órán át meleg helyen.
 

Tedd át a gombócot lisztezett felületre, vedd három részre, és formázd mindegyiket henger alakúra. Egy nagy edényben forralj kevés vizet, és helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen bele a gyöngyöző vízbe. Megfelelő méretű szűrő híján az edény peremére köthetsz sűrű szövésű gézlapot vagy konyharuhát is. Pakold bele a hengereket, fedd le, és gőz felett párold a knédlit körülbelül 20 percig. Amikor leveszed a gőzről, szurkáld meg több helyen. A knédliket cérnával vagy vékony, hegyes késsel szeleteld fel.
A szaftos, ropogósra sült kacsa remek választás a knédli mellé.

Ezt is szeretjük