Karalábés, krumplis gratin tejföllel és dupla adag sajttal, lassú tűzön sütve

A fűszeres tejszínben szép lassan sült, karalábés, krumplis gratin könnyű ebédként, vacsoraként ugyanolyan remek, mint köretként.

Karalábés, krumplis gratin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A franciák gratinja, avagy tepsis krumplija ezerféleképpen elkészíthető. Az alapja lehet zöldség vagy hús, ezek rétegesen kerülnek a tepsibe. A karalábés-krumplis gratin is sokkal finomabb lesz, ha a zöldségeket nem főzöd elő. A vastagabb sajtréteg és a sok tejföl megvédi a zöldségeket a kiszáradástól.  

Karalábés, krumplis gratin

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg krumpli
  • 30 dkg karalábé
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

 A krumplit és a karalábét pucold meg, mosd meg, és vágd vékony, körülbelül fél centis szeletekre. A tejfölt keverd össze a tejjel, rakd hozzá a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a rozmaringot és a szerecsendiót. Egy tűzálló tepsit kenj ki vajjal, és vegyesen rétegezd vele a hozzávalókat.
Öntsd rá a tejfölös keveréket, és szórd rá a kétféle reszelt sajtot. Told forró sütőbe. Süsd meg 160 fokon körülbelül egy óra alatt. Ha túl gyorsan pirul, alufóliával fedd le. 

 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük