Karácsonyi mákos guba puha mazsolával: összesütve még finomabb
Nem kell minden ünnepi ételt túlbonyolítani! A mákos guba hagyományos karácsonyi édesség, amit egyszerűen és gyorsan elkészíthetsz.

A békebeli édességet mákos gubó vagy bobajka néven is ismerheted. Őseink azért fogyasztották az ünnepen, mert úgy tartották, hogy a mák sok szerencsét és pénzt hoz. Vannak, akik még mindig saját készítésű kelt tésztát használnak hozzá alapnak, de szikkadt bolti kifliből is tökéletes. Összesütve, mazsolával pedig még finomabb.
Karácsonyi mákos guba
Hozzávalók
- 20 dkg darált mák
- 10 db szikkadt kifli
- 10 dkg mazsola
- 1 l tej
- 5 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- citromhéj
Elkészítés:
A szikkadt kifliket vágd egyenlő nagyságú karikákra. A tejet öntsd egy lábosba, forrald fel a vaníliás cukorral és a vajjal. A tojások sárgáját keverd ki jól a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd csorgasd kevergetve a forrásban lévő tejhez. Húzd le a tűzről, és öntsd le a kifliket a meleg tejes keverékkel, majd szórd meg a darált mákkal.
Egy tálat vagy tepsit kenj ki vajjal, és rétegezd bele a mákos kifliket, majd szórd meg mazsolával is. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. Érdemes hozzá vaníliasodót is készíteni.