Egyszerű édes kalácsfelfújt - Nehogy kidobd a száraz péksütit
A kalács szikkadtan már nem az igazi, ezért készíts belőle remek desszertet!
A kalácsfelfújt népszerű hétköznapi édesség. Érdemes néhány percre beáztatni a péksüteményt, hogy még jobban magába szívja a különféle aromákat.
Ha a már megsült felfújt tetejére vékony réteg cukrot szórsz, és beteszed forró sütőbe két-három percre, a tetején csábító karamellréteg képződik. A lekvárt is érdemes egy kicsit rásütni.
Kalácsfelfújt recept
Hozzávalók:
- 25 dkg kalács
- 10 dkg dió
- 3 dl tejszín
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
- csipet só
Elkészítés ideje: 35 perc
A szikkadt kalácsot vágd kisebb darabokra, és rakd egy vajjal kikent, mélyebb, peremes tepsibe. Nem baj, ha marad a péksütemények között kisebb rés. A tojásokat verd fel, és dolgozd simára a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a fahéjjal, majd add hozzá a tejszínt.
Öntsd az édes masszát a kalácsra, arra figyelj, hogy mindenhova kerüljön. Akár több réteg péksüteményt is lerakhatsz. Szórd meg a tetejét kis darabokra vágott dióval, és tedd előmelegített sütőbe. Süsd meg 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt. Akkor jó, ha a kalács szép aranybarna.