5 szuper húsvéti kalács
A húsvét, csakúgy, mint a karácsony, a nagy családi lakomák színtere, melynek egyik elengedhetetlen hozzávalója a friss, foszlós kalács.
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- 3 dl tej
- só
- 5 dkg mazsola
Az élesztőt morzsold össze, majd fél deci langyos tejjel keleszd 5 percig. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a tojásokkal és egy csipet sóval dolgozd össze, végül add hozzá a mazsolát is. Akkor jó, ha sima, hólyagos.
A tetejét liszttel szórd meg, konyharuhával takard le, és hagyd megkelni. Ezután borítsd lisztezett gyúródeszkára, és oszd fel három darabra, majd sodorj belőlük hurkákat. A szálakat fond össze, és tedd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe. A tetejét kend meg kicsit felvert tojással, és hagyd kelni még 20 percet. Ha megkelt, újra kend be tojással, és előmelegített sütőben süsd 45 percig közepes hőfokon.
Tejes kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 tojás
- cukor
- só
- 1,5 dl olvasztott vaj
- tej
Keverd össze az élesztőt egy kevés meglangyosított tejjel, és hagyd, hogy felfusson. Keverd össze a liszttel, majd hagyd duplájára dagadni a tésztát. Ha megkelt, add hozzá a tojásokat, kevés cukrot, egy csipetnyi sót, a vaj felét, és annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Dagasztás közben öntsd a tészta alá a megmaradt vajat, és dolgozd bele. Ezután tedd kivajazott formába, vagy megkelesztve fond össze, és a tepsin keleszd tovább. Közepes hőmérsékleten süsd szép pirosra.
Kakaós kalács
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csomag élesztő
- kis só
- 1 dl étolaj
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 1 tojás a tetejére
A krémhez:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 3 kanál kakaó
Keverd össze az élesztőt egy kevés meglangyosított tejjel, és hagyd, hogy felfusson. Ha megkelt, add hozzá a tojásokat, kevés cukrot, egy csipetnyi sót, az olajat és a langyos tejet. Kicsit hagyd kelni, míg elkészíted a krémet a vajból, a porcukorból és a kakaóból.
Utána oszd a tésztát két részre. Mindegyik részből készíts három cipót. A cipókat nyújtsd ki, majd kend meg a krémmel, ezután tekerd fel, mint a kalácsot, és nyújtsd el addig, hogy össze tudd fonni. Verd fel a tojást, és kend meg a kalács tetejét. Tedd a kész kalácsot kivajazott tepsibe, és süsd közepes lángon pirosra.
Reform kalács
Hozzávalók:
- 70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 4 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg méz
- 3 tojás
- só
- 10 dkg mazsola
- 2 dkg szezámmag
- tej és tojás a tészta megkenéséhez
A langyos tejet az élesztővel futtasd fel, majd keverd a liszthez. Tedd bele a tojást, a mézet, a mazsolát, egy csipet sót. Alaposan gyúrd össze, majd nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen keleszd 1 órát. Kelesztés után tedd nyújtódeszkára, és oszd három részre. Mind a három részből sodorj 30-35 cm-es hengereket. Fond össze őket, majd a kalácsokat tedd kivajazott tepsibe, és hagyd így kelni 35 percet. Ezután kend meg a tej és a tojás keverékével, és szórd meg szezámmaggal. 200 fokos sütőben süsd 35 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gyümölcsös kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 kanál cukrozott narancshéj
- 3 dkg darált mandula
- 3 dkg szőlő
- 3 dkg mazsola
- 5 dkg magozott megy
- 6 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- só
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény