Jamie Oliver kedvenc nyári desszertjei

Ínyenc édességkedvelőknek

Próbáld ki Jamie Oliver legjobb nyári desszertjeit, melyek könnyen elkészülnek és felfrissítenek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jamie Oliver napjaink egyik leghíresebb szakácsa, de előszeretettel készít mindenféle süteményt is. Íme, Jamie négy kedvence, melyek gyorsan elkészülnek a nagy nyári melegben, és segítenek csillapítani édesség utáni vágyadat.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nincs más dolgod, mint elolvasni receptjeinket, felkötni a kötényedet és kimenni a konyhába.

Bustrengo - bolognai polentás-almás sütemény

Hozzávalók:

  • 500 g alma
  • 500 ml tej
  • 200 g átszitált sima liszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g porcukor és még egy kevés a meghintéshez
  • 100 g szárított, feldarabolt füge
  • 100 g mazsola
  • 100 g méz
  • 55 ml olívaolaj
  • 4 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 felvert tojás
  • 2 narancs lereszelt héja
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 1 kávéskanál só
  • diónyi vaj

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazz ki egy szétkapcsolható tortaformát. Hámozd meg és darabold fel az almát. Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet, a sima lisztet, a zsemlemorzsát és a cukrot. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tojást, a mézet és az olívaolajat. Öntsd a nedves keveréket a száraz keverékhez, és az egészet gondosan dolgozd össze. Add hozzá az almát, a fügét, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a sót, és forgasd át újra. Öntsd a keveréket a tortaformába, és az előmelegített sütőben süsd 50 percig. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.

Körte vörösborban

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 8 lédús körte
  • 7 narancs leve és héja
  • 2 vaníliarúd
  • 1 palack testes vörösbor
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 fahéjrúd

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Hasítsd fel a vaníliarudakat, és kapard ki a magokat. Az üres rudakat és a magokat tedd egy akkora tűzálló edénybe, melyben a körték kényelmesen elférnek, add hozzá a bort, a cukrot, a fahéjat, a narancs levét és héját.

Dobd bele a kis csokorba kötött kakukkfüvet is. Forrald fel, aztán mérsékeld alatta a lángot, hogy lassan gyöngyözzön, és ültesd bele szépen, szárral fölfelé a körtéket. Fedd le, és tedd be az előmelegített sütőbe körülbelül egy órára, amíg a körte jó puha lesz, de még nem esik szét. Emeld át a körtéket egy tálra, a tűzálló edényt pedig tedd fel erős lángra, és a tartalmát forrald a felére. Ekkor vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat - rázogasd az edényt, de a tűzre már ne tedd. Ültesd vissza a körtéket a szószos edénybe, és hagyd benne a tálalásig.

Körteszörbet

Hozzávalók:

  • 200 ml víz
  • 200 g porcukor
  • 1 kg puha körte
  • 55 ml grappa
  • 1 citrom leve és lereszelt héja

Tedd a vizet a cukorral egy fazékban a tűzhelyre. Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és lassú tűzön gyöngyöztesd 3 percig. Dobd bele a negyedekre vágott, kimagozott körtét, és - hacsak nem kivételesen puha - főzd még 5 percig. Ekkor add hozzá a citrom levét és lereszelt héját. Végül öntsd az egészet egy konyhai robotgép keverőtáljába, és pürésítsd, majd ereszd át egy nagyobb lyukú szűrőn abba az edénybe, amelyben majd tálalni akarod. Öntsd hozzá a grappát, jól kavard össze. Az edényt tedd a fagyasztóba, és egy villával kavard fel minden félórában. A végeredmény akkor az igazi, ha jól kanalazható.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Gyors tiramisu

Hozzávalók:

  • 500 g mascarpone
  • 285 ml friss, erős kávé
  • 140 ml vin santo vagy édes sherry
  • 100 g főzőcsokoládé
  • 15 db babapiskóta
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 vaníliarúd
  • 1 narancs leve és reszelt héja

Keríts egy közepesen mély, 20-25 centi átmérőjű tálat vagy edényt, és fektesd bele egymás mellé szorítva, több rétegben a babapiskótát. Édesítsd meg a kávét két evőkanál cukorral, és locsold a piskótára. Mialatt a piskóta ázik, tedd a mascarponét egy tálba, és verd fel a maradék cukorral együtt. Hosszában hasítsd fel a vaníliarudat, a magjait kapard ki, és szórd a mascarponés tálba - a vaníliarudat megőrizheted vaníliás porcukor készítéséhez. Mialatt tovább vered a mascarponét, permetezd hozzá a vin santót vagy a sherryt. Laza, fényes krémed lesz. Ha túl sűrű, egy kis narancslével lazíthatsz rajta, a maradékot pedig facsard a piskótákra. A vaníliás mascarponét kend a piskótaréteg fölé, és reszeld, vagy késsel, esetleg zöldséghámozóval forgácsold rá a csokoládét. Szórj a tetejére egy leheletnyi reszelt narancshéjat, és tartsd a hűtőben, amíg fel nem tálalod.

Cikkünk recepteket közöl a Jamie Oliver Olasz kaják, illetve a Jamie konyhája című könyvekből, mindkét könyv a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük