Így lesz omlós és ropogós a malacsült
Trükkök profiktól
Az ízletes, kívül ropogós, belül omlós, szaftos malacsültnél kevés jobb dolog létezik.

Dia

	Rész vagy egész	Ha eltervezted, hogy malac kerül az asztalra, akkor azt kell először eldöntened, hogy egy egészet szeretnél sütni, felet, negyedet, vagy csupán valamelyik, általad nagyon kedvelt részre - dagadó, oldalas, lapocka - vágysz.

Rész vagy egész

Ha eltervezted, hogy malac kerül az asztalra, akkor azt kell először eldöntened, hogy egy egészet szeretnél sütni, felet, negyedet, vagy csupán valamelyik, általad nagyon kedvelt részre - dagadó, oldalas, lapocka - vágysz.

Dia

	Bevagdosás	Ugyan nem tűnik komoly dolognak, a bevagdosás igenis nagyon lényeges pontja a malachússütésének, mind látvány, mind íz szempontjából. Miután jól átmostad - megfürdetted -, hosszanti és keresztirányban is ejts a bőrön - csak a bőrön! - bevágásokat, érezni és látni fogod, hogy meddig szabad bevágnod, ha már a szalonnarétegnél jársz, gyorsan húzd vissza a pengét.

Bevagdosás

Ugyan nem tűnik komoly dolognak, a bevagdosás igenis nagyon lényeges pontja a malachússütésének, mind látvány, mind íz szempontjából. Miután jól átmostad - megfürdetted -, hosszanti és keresztirányban is ejts a bőrön - csak a bőrön! - bevágásokat, érezni és látni fogod, hogy meddig szabad bevágnod, ha már a szalonnarétegnél jársz, gyorsan húzd vissza a pengét.

Dia

	A hús sózása, tűzdelése	A végeredményt nagyban befolyásolja, hogy mit és hogyan sózol, illetve a fokhagymagerezdeket, valamint a szalonnát hova tűzöd. Miután bevagdostad a húst, sózd be, de a bőrét hagyd ki, kizárólag magára a húsra koncentrálj, a bőrre nem való só. Ezután a gerezdekre vágott fokhagymát és esetleg szalonnát a bőrbe tűzheted, lehetőleg egy vékony pengéjű, de annál élesebb kés segítségével.

A hús sózása, tűzdelése

A végeredményt nagyban befolyásolja, hogy mit és hogyan sózol, illetve a fokhagymagerezdeket, valamint a szalonnát hova tűzöd. Miután bevagdostad a húst, sózd be, de a bőrét hagyd ki, kizárólag magára a húsra koncentrálj, a bőrre nem való só. Ezután a gerezdekre vágott fokhagymát és esetleg szalonnát a bőrbe tűzheted, lehetőleg egy vékony pengéjű, de annál élesebb kés segítségével.

Dia

	Fűszerezés	A só és a fokhagyma íze szinte önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy finom végeredményt kapj, de azért nem árt, ha bevetsz néhány fűszert: a hagyma, feketebors - frissen őrölve -, majoránna, némi pirospaprika biztosan jót tesz neki, ha pedig kicsit pikánsabb fogást szeretnél, akkor mindezt mézzel együtt vidd fel a hús felszínére, és sört is készíts magad mellé.

Fűszerezés

A só és a fokhagyma íze szinte önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy finom végeredményt kapj, de azért nem árt, ha bevetsz néhány fűszert: a hagyma, feketebors - frissen őrölve -, majoránna, némi pirospaprika biztosan jót tesz neki, ha pedig kicsit pikánsabb fogást szeretnél, akkor mindezt mézzel együtt vidd fel a hús felszínére, és sört is készíts magad mellé.

Dia


            	Sütés - mindig szigorúan a bőrös résszel felfelé!
            	Ha sütőben sütöd a húst, a legelemibb szabály egyrészt az, hogy közepes lángon kezdd, másrészt, hogy mindig a bőrös résszel felfelé álljon, így biztosan nem fogod kiszárítani a húst, a finom kisülő zsír pedig végigcsorog rajta.

Sütés - mindig szigorúan a bőrös résszel felfelé!

Ha sütőben sütöd a húst, a legelemibb szabály egyrészt az, hogy közepes lángon kezdd, másrészt, hogy mindig a bőrös résszel felfelé álljon, így biztosan nem fogod kiszárítani a húst, a finom kisülő zsír pedig végigcsorog rajta.

Dia

	Kenegetés	A magad mellé készített sör itt fog főszerepet kapni: amikor már sül egy 30-40 perce a hús, nézd meg, hogy puhult-e, és ha igen, akkor kenegesd be sörrel és a lefolyt zsiradékkal is, ezt a sütés során ismételd minél többször, de arra azért ügyelj, hogy ne szellőztesd sokáig a sütőt.

Kenegetés

A magad mellé készített sör itt fog főszerepet kapni: amikor már sül egy 30-40 perce a hús, nézd meg, hogy puhult-e, és ha igen, akkor kenegesd be sörrel és a lefolyt zsiradékkal is, ezt a sütés során ismételd minél többször, de arra azért ügyelj, hogy ne szellőztesd sokáig a sütőt.

Dia

	A sütés befejezése	Miután már megpuhult, és megtörtént az első kenegetés, a sütőt magasabb fokozatra kapcsolhatod, majd időszakos kenegetés mellett várhatod, hogy a hús szépen megpiruljon, ha már elnyerte a megfelelő színt, jó eséllyel el is készült az ínycsiklandó lakoma.

A sütés befejezése

Miután már megpuhult, és megtörtént az első kenegetés, a sütőt magasabb fokozatra kapcsolhatod, majd időszakos kenegetés mellett várhatod, hogy a hús szépen megpiruljon, ha már elnyerte a megfelelő színt, jó eséllyel el is készült az ínycsiklandó lakoma.

Blog.hu ajánló
Fotó: