Húsvéti tojásos kosárkák: könnyű elkészíteni, de nagyon látványosak és finomak
Muffinformában pillanatok alatt elkészül ez a húsvéti finomság.
Az alábbi receptet Gabojsza írta a felkérésünkre, aki el is készíti ezeket az isteni kosárkákat élőben a Konyhakiállítás színpadán, március 5-én 12:40-től.
Húsvéti kosárkák
Hozzávalók
Hozzávalók 24 darab kosárkához:
- 1 csomag réteslap - 8 lapos
- olvasztott vaj vagy szőlőmagolaj
A töltelékhez:
- 6-8 darab tojás
- 15 dkg főtt füstölt sonka
- 15 dkg sajt
- 1 teáskanál dijoni magos mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál majonéz
- 2 darab savanyú uborka
- Só és frissen őrölt bors
- snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
A réteslapot csomagold ki, majd vágd vízszintesen és függőlegesen három-három részre, nagyjából négyzet alakú darabokra. Minden kosárkához három réteslapnégyzetet fektess egymásra, a három lap sarkait kicsit elfordítva egymáshoz képest, így egy csillag alakzatot kapsz, és miközben egymásra rakod, mindegyiket kend meg vékonyan olvasztott vajjal vagy olajjal, hogy majd ropogósra süljenek.
A réteslap csillagokat igazgasd a kivajazott vagy kiolajozott muffi sütő tepsi mélyedéseibe kosár alakúra, és told be a 200 fokra előmelegített sütőbe öt-hét percre, míg aranybarnára és ropogósra sülnek - vigyázat, gyorsan pirulnak!
A töltelékhez a tojásokat főzd keményre, hűtsd le hideg víz alatt, tisztítsd meg, és a sajttal meg a főtt füstölt sonkával együtt vágd apró kockákra. A savanyú uborkát aprítsd a lehető legkisebbre, majd egy tálban keverd össze a majonézzel, a mustárral, a zúzott fokhagymával és a tejföllel, add hozzá a sajtot, a sonkát és tojást, sózd, borsozd, és jól keverd össze. Felhasználásig hagyd a hűtőben összeérni az ízeket, és közvetlenül a tálalás előtt töltsd csak a rétes kosárkákba, hogy ne áztassa el azokat. Snidlinggel megszórva tálald.
Recept és fotók: Gyepes Gabojsza

