Isteni húsgombócok paprikás-tejfölös szószban: füstölt szalonnás alap adja meg a karakterét

Paprikás-tejfölös szószban a húsgombócokat is kifőzheted. Ha füstölt szalonnás alapon készíted, garantált a siker.

paprikas tejfolos husgomboc
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a paprikás-tejfölös húsgombóc tökéletes választás az otthonos, magyaros ízek kedvelőinek. Az elkészítése leginkább egy olyan pörköltre emlékeztet, amelynek a füstölt szalonna adja meg a karakterét. Házi készítésű nokedlivel tálalva a legfinomabb.

Húsgombócok paprikás-tejfölös szószban

Hozzávalók 2 személyre

A húsgombóchoz

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • bors

A szószhoz

  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húsgombócokhoz a darált húst dolgozd össze a zsemlemorzsával, a tojással, a sóval és a borssal, és formálj belőle gombócokat. A szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha kész, szűrőlapáttal szedd ki a pörcöket. A hagymát kockázd fel, és a visszamaradt zsiradékon párold üvegesre. Add hozzá a felaprított fokhagymagerezdet is, keverd el a pirospaprikával, majd öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és tedd bele a húsgombócokat. Kis lángon nagyjából 25 perc alatt lefedve főzd őket puhára. A főzési idő végén egy kisebb tálban keverd el a lisztet a tejföllel, adj hozzá egy kiskanállal a főzőléből, és ezzel sűrítsd be a szaftot. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és húzd le a tűzről. Ha szeretitek, a végén tedd vissza a szaftba a szalonnapörcöket.

Hasonló módszerrel készül a bakonyi sertésszelet is, amelyet sok gomba tesz még finomabbá.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük