Pillekönnyű túrós táska kelt tésztából: békebeli süti egyszerűen
A túrós táska foszlós tésztából, sok töltelékkel az igazi. A kelt tésztától sem kell tartanod.

turos-taska
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házi túrós táskánál jobb reggeli nem is kell. A kelt tészta készítése nem túl nehéz, de néhány apróságra figyelj oda. Az élesztőt szobahőmérsékletű tejben futtasd fel. Ha 10 perc alatt nem jön fel, akkor nem friss, ilyenkor inkább öntsd ki, és nyiss ki egy új csomagot. Szánj elég időt a kelesztésre, de ne pihentesd túl sokáig! Ha szereted, mazsolával is dobd fel a tölteléket, vagy kenj a túrós rétegre lekvárt.  

Túrós táska kelt tésztából

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás

A tetejére

  • 1 db tojássárga
  • 1 teáskanál tejföl
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe tegyél egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Ha jól megnő a térfogata, és habos, akkor biztosan kész. A kétféle lisztet szitáld egy tálba, és adj hozzá egy csipet sót. A kristálycukrot vegyítsd a tojással. A liszthez felváltva adagold hozzá a tojásos cukrot és az élesztős tejet, közben fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd, majd gyúrd össze. A vajat olvaszd fel, és lassan csorgasd a tésztához. Gyúrd öt-hét percig, amíg az edény széléről és a kezedről is leválik, akkor konyharuhával takard le, és meleg helyen egy óra alatt keleszd duplájára.

Amíg a tészta kel, készítsd el a túrós tölteléket. A túrót szitán nyomd át, keverd hozzá a kétféle cukrot, a búzadarát, a felvert tojást és a tejfölt.
Ha a tészta a duplájára nő, borítsd lisztezett deszkára, és nyújtsd egy centi vastagra. Éles késsel vágj belőle 8x8 centis négyzeteket. Mindegyik közepébe halmozz a túrós töltelékből, majd a négy sarkát hajtsd be. Középen kicsit nyomkodd meg. Az így keletkezett batyukat takard le. A sütőt gyújtsd be 180 fokra, és amíg melegszik, hagyd még kelni a tésztát.

Fél óra múlva kend le a batyuk tetejét tojássárgában elkevert tejföllel, és 20 perc alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlnek, szórd meg a tetejüket porcukorral.
Pihe-puha csigát is készíthetsz túróval töltve. Az igazi nagyisüteményből nem hiányozhat a sok mazsola sem. 

Ezt is szeretjük