Házi puncsos mignon: a kávéházi kedvenc isteni családi változata

Ha te is rajongsz a csábító mignonokért, miért nem készíted el saját magad? A puncsos változat egyszerűbb, mint gondolnád.

Házi puncsos mignon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A francia édességkészítők általában az aprósüteményeket illették mignon, azaz kicsi elnevezéssel. Kugler Henrik cukrászműhelyéből kerültek ki az első csábító falatok a 19. század végén, és azóta is kötelezően jelen vannak a legmenőbb cukrászdákban is. Nem véletlen tehát, hogy eleinte kuglereknek nevezték, József Attila is így emlegette. A puncsos talán a legnépszerűbb változat, amivel otthon is bátran próbálkozhatsz. 

Házi puncsos mignon

Hozzávalók

A tésztához

  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • piskóta
  • 4 evőkanál lekvár
  • 1 dl rum
  • 10 dkg cukor
  • 0.5 dl víz
  • 1 evőkanál kakaó

A tetejére

  • 25 dkg cukor
  • 4 evőkanál meggylé
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üsd egy tálba, habosítsd a kétféle cukorral, a sóval, majd kanalanként dolgozd hozzá a lisztet. Keverd simára a tésztát, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25 perc alatt. Ha a piskóta szép aranybarna, elválik az edény szélétől, biztosan átsült. Vedd ki a sütőből, majd hagyd hűlni. 

 

A töltelékhez készítsd el a szirupot, tehát a vizet és a cukrot forrald fel. A piskóta harmadát vágd le, a kisebbik részt morzsold össze, öntsd hozzá a szirupot, gyúrd össze a kakaóval és a rummal. A piskótát vágd ketté, és az egyik lapot kend meg lekvárral, majd egyengesd rá a tölteléket. Helyezd rá a másik tésztát, és vágd kisebb négyzetekre. 

 

A mázhoz a porcukrot és a meggylét keverd fényesre, sűrűn folyósnak kell lennie. Vond be vele a tésztákat, majd tedd a hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjenek. 
A méteres kalács is régimódi, puncsos édesség, aminek képtelenség ellenállni. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük