Hatlapos dobostorta otthon készítve: így lesz tökéletes és roppanós a tető
A dobostorta összeállítása jóleső konyhai időtöltés a ráérős hétvégéken.
Te is azt hitted gyerekkorodban, hogy a dobostorta a tetején lévő roppanós dobról kapta a nevét? A valóságban a Dobos C. József cukrász nevéhez köthető süti az elmúlt közel 120 év alatt generációk kedvencévé vált. Ha van egy kis időd, otthon is nekiállhatsz elkészíteni: a tökéletes tető titkát is megmutatjuk.
Házi hatlapos dobostorta
Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához
A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 16 dkg porcukor
- 8 tojás
- 5 dkg vaj
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A krémhez:
- 22 dkg vaj
- 18 dkg kristálycukor
- 15 dkg étcsoki
- 4 tojás
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetőhöz:
- 12 dkg kockacukor
- kevés vaj a szeleteléshez
Elkészítés:
A tésztához a vajat olvaszd fel. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd habbá, majd kanalanként adagold bele a cukor felét, és ezzel is keverd fényesre. A tojássárgákat keverd ki a cukor másik felével, és forgasd a tojáshabhoz. Add hozzá az olvasztott vajat, szitáld bele a lisztet.
Egy tortaformát kenj ki vajjal és szórj meg liszttel. Oszd el benne a tészta egyhatodát, és 180 fokos sütőben tíz perc alatt süsd ki. Ha kész, borítsd deszkára. Ugyanígy járj el a többi adag tésztával is, hogy a végén hat kisütött lapot kapj.
A krémhez a tojásokat keverd össze a cukorral, és vízgőz felett melegítsd össze. Ne forrjon fel! A meleg tojásos keveréket robotgéppel habosítsd addig, amíg kihűl. A puha vajat is keverd habosra a vaníliás cukorral. A kétféle habot óvatosan forgasd össze. A csokit olvaszd fel, és a kakaóporral együtt forgasd a krémhez.
Állítsd össze a tortát. Az egyik lapot tedd félre, a többit rétegezd a krémmel úgy, hogy a végén a süti tetejére és oldalára is bőven jusson belőle. A félretett lapból lesz a tető. A kockacukrot kis lángon, kevergetve karamellizáld nagyjából negyedóra alatt. Öntsd a félretett tortalap közepére, és gyors mozdulatokkal egyengesd el rajta. Egy kés tompa oldalát kend meg vajjal, és jelöld meg a segítségével a szeleteket. Minden egyes jelölés után ismételd meg a vajazást. Amikor a karamell kihűlt, de még nem dermedt meg, szeleteld fel a tetőt, és helyezd el a süti tetején. Érdemes akár egy fél napig is a hűtőben tartani, és utána szeletelni.
Kávés trüffelgolyó házilag: édes koffeinbomba
Garantáltan felpörget ez az édes, kávés desszert, ráadásul csak pár percet kell rászánnod az összeállítására.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Dietmar Raucher / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!