Régimódi, házi diótorta: a krém fantasztikus, a tészta nem szárad ki
A diós piskóta és a főzött kávés krém csodás harmóniában vannak egymással.

diotorta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dió sokféle formában megjelenik a karácsonyi menüben, a sütikbe is jól jön. Régen úgy tartották, hogy bőséges termést hoz a következő évben, ha ott van az ünnepi asztalon. Ennek a csodás tortának diós piskóta az alapja. Ha a diót kissé megpirítod, intenzívebb lesz az íze, az alkohol pedig könnyebbé teszi a tésztát.

Házi diótorta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál rum

A krémhez

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál eszpresszó

A tetejére

  • dió
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan vedd ketté, a fehérjét verd kemény habbá. Részletekben add hozzá a cukor harmadát, majd a maradék cukorral kikevert tojások sárgáját. Öntsd hozzá a vizet, a rumot és az olajat. A lisztet szitáld át, vegyítsd a darált dióval és a sütőporral, majd forgasd a masszába. 
Simítsd a tésztát egy 28 centis tortaformába, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 45-50 percig. Végezz tűpróbát: ha a tűre nem ragad tészta, kiveheted a sütőből. A tortalapot hűtsd ki, majd vágd két-három részre. 
 

A krémhez a tojásokat üsd egy tálba, és keverd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá az eszpresszót. Vízgőz felett, állandóan kevergetve főzd sűrűre a krémet. Pár percig hagyd hűlni, majd dolgozd hozzá a vajat. Tedd félre addig, amíg kihűl, majd habosítsd gépi habverővel.

A piskótalapokat kend meg a krémmel. A tetejére tegyél diódarabokat, majd rakd a hűtőbe legalább négy-hat órára. 

Ezt is szeretjük