Hagyományos knédli házilag: a hagyományos cseh köret isteni finom a szaftos húsokhoz
Ha van otthon lábosba tehető párolóbetéted, te is könnyen elkészítheted a csehek hagyományos köretét, a knédlit.

- Sikkes és nőies lesz a szetted, ha a természet színeit viseled, amikre rákattant a divat: színes, de mégsem harsány »
- Ezt tedd, hogy dúsabbnak tűnjön és legyezőszerű legyen a szempillád: nem a több réteg festék a megoldás »
- A 46 éves Angelina Jolie szép bőrének titka rém egyszerű: a megfelelő hidratálásban és a fényvédőben hisz »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Helyesíráskvíz: ironikus vagy irónikus? Tudod, hogy írjuk helyesen?
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
A sietős cseh háziasszony ma már akár porból készítheti a knédlit, amely - mint minden hasonló esetben - meg sem közelíti az eredetit. A hagyományos knédli egyszerű, kalácsra emlékeztető kelt tésztából készül, semmihez sem hasonlítható lágyságát pedig az adja, hogy gőz fölött főzik puhára - ehhez használhatsz párolóbetétet vagy akár lábosra illeszthető rácsot. Szaftos húsok mellé isteni köret.
Hagyományos knédli
Hozzávalók
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1.5 dl tej
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- vaj a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el a cukorral és a porélesztővel. A kétféle lisztet szitáld össze, sózd meg, keverd hozzá a tojást és az élesztős tejet, és dolgozd össze. Lágy tésztát fogsz kapni. Takard le, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. Amikor a tészta megnőtt, lisztezett deszkán sodorj belőle két rudat. Egy lábas aljában forralj vizet. Tedd a tetejére a rácsot vagy a párolóbetétet, ezt béleled ki vajjal vékonyan megkent sütőpapírral, helyezd rá a knédlirudakat, és lefedve gőzöld nagyjából 20 percig. Közben ne emeld fel a fedőt. Ha kész, vedd ki a gőzből, de ne szeleteld fel azonnal, mert úgy könnyen kiszárad.
Klasszikus vadas mellé nagyon finom köret.
Még több recept