Így készíthető az ínycsiklandó hagyományos borscs leves - Ki ne hagyja, aki szereti a céklát

Ideje megkóstolni a céklából készült házi borscs levest, a szlávok nagy kedvencét!

Hagyományos borscs leves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Helyre tudja rázni az ember lelki békéjét egy finom meleg leves. Pláne, ha olyan zöldségből van, mint a cékla, mely köztudottan igazi vérképzőbomba finomság. A levest érdemes egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, hiszen kifejezetten jót tesz neki, ha egy kicsit pihen a hűtőben.

Hagyományos borscs leves

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 kg csontos marhalábszár
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 db marhahúsleves-kocka
  • 4 db nagyobb cékla
  • 4 db friss sárgarépa
  • 2 db sárga krumpli
  • 0.5 db fehér káposzta
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • finomra aprított kapor
  • 3 evőkanál tejföl
  • növényi olaj
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként tegyél két teáskanálnyi olajat egy lefelé keskenyedő edénybe, majd közepes lángon melegítsd. Ezután helyezd rá a csontos marhalábszárat. A hús mindkét oldalát süsd meg barnára, majd add hozzá az apróra vágott hagymákat. 5 percnyi párolódási idő szükséges.

 

Aztán a leveskockákat oldd fel 4 csészényi vízben, majd locsold rá a marhára és a hagymára. Miután rottyant egyet a leves, lejjebb kell venni a lángot, és lefedni. Innentől főzd addig, míg a hús olyan omlós lesz, hogy szinte lesik a csontról, ami körülbelül 1 óra 30 perc. Időnként ellenőrizd és pótold az elpárolgott vizet.

 

Harmadik lépésként vágd fel a répát, a céklát és a krumplit apró darabokra. Először tedd a céklát és a répát a 200 fokra előmelegített sütőbe, tetejüket locsold meg olajjal, majd 15 percig hagyd őket így. Ezután tedd be a krumplikat is melléjük, és még 15 percig sütni kell őket. 

 

Negyedik lépésként távolítsd el a húst a lábosból. Szedj le minden csontot, zsírt és egyéb nem kívánatos szövetet a húsról. A felesleges zsírt is érdemes lekanalazni a leves tetejéről, és önts bele pár pohár vizet, ha túl sok elpárolgott volna.

 

A tisztogatás után a húst vissza lehet rakni a lébe, a répákkal, céklával és krumplival együtt. A rusztikus darabokra vágott káposzta is mehet bele. Főzd így még 15 percig, míg a káposzta is készre fő. 

 

Végezetül add hozzá a 3 evőkanál vörösborecetet és ugyanennyi tejfölt, ízlést szerint kaprot, sót és borsot. Némely receptek gombával ízesítik a céklalevest, az is kiválóan illik hozzá. Érdemes észben tartani, hogy minél tovább pihen a leves, annál vörösesebb színe lesz a céklától.
 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük