Így készíthető az ínycsiklandó hagyományos borscs leves - Ki ne hagyja, aki szereti a céklát
Ideje megkóstolni a céklából készült házi borscs levest, a szlávok nagy kedvencét!

borscs
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Feszesítő, mélytisztító arcpakolás 2 hozzávalóból: azonnal felfrissíti a bőrt »

A vízálló csizma ma már csak fogalom? Néhány fontos piktogram, amivel jó, ha tisztában vagy vásárláskor »

Jodie Foster 56 évesen is gyönyörű: nem takargatja ősz haját, mégis fiatalabbnak néz ki a koránál »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Helyre tudja rázni az ember lelki békéjét egy finom meleg leves. Pláne, ha olyan zöldségből van, mint a cékla, mely köztudottan igazi vérképzőbomba finomság. A levest érdemes egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, hiszen kifejezetten jót tesz neki, ha egy kicsit pihen a hűtőben.

Hagyományos borscs leves

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg csontos marhalábszár
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 db marhahúsleves-kocka
  • 4 db nagyobb cékla
  • 4 db friss sárgarépa
  • 1 db sárga krumpli
  • 2 csésze fehér káposzta
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 0.45 csésze finomra aprított kapor
  • 1 pohár tejföl
  • növényi olaj
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként tegyél két teáskanálnyi olajat egy lefelé keskenyedő edénybe, majd közepes lángon melegítsd. Ezután helyezd rá a csontos marhalábszárat. A hús mindkét oldalát süsd meg barnára, majd add hozzá az apróra vágott hagymákat. 5 percnyi párolódási idő szükséges.

 

Aztán a leveskockákat oldd fel 4 csészényi vízben, majd locsold rá a marhára és a hagymára. Miután rottyant egyet a leves, lejjebb kell venni a lángot, és lefedni. Innentől főzd addig, míg a hús olyan omlós lesz, hogy szinte lesik a csontról, ami körülbelül 1 óra 30 perc.

 

Harmadik lépésként vágd fel a répát, a céklát és a krumplit apró darabokra. Először tedd a céklát és a répát a 200 fokra előmelegített sütőbe, tetejüket locsold meg olajjal, majd 15 percig hagyd őket így. Ezután tedd be a krumplikat is melléjük, és még 15 percig sütni kell őket. 

 

Negyedik lépésként távolítsd el a húst a lábosból. Szedj le minden csontot, zsírt és egyéb nem kívánatos szövetet a húsról. A felesleges zsírt is érdemes lekanalazni a leves tetejéről.

 

A tisztogatás után a húst vissza lehet rakni a lébe, a répákkal, céklával és krumplival együtt. A rusztikus darabokra vágott káposzta is mehet bele. Főzd így még 15 percig, míg a káposzta is készre fő. 

 

Végezetül add hozzá a 3 evőkanál vörösborecetet és a kaprot, sót és borsot. Némely receptek gombával ízesítik a céklalevest, az is kiválóan illik hozzá. Érdemes észben tartani, hogy minél tovább pihen a leves, annál vörösesebb színe lesz a céklától.
 

Ezt is szeretjük