Mennyei habos pite egressel: a tészta finom omlós lesz
A linzeralapú tészta friss egressel igazi nyári süti. A vastag habos réteg még ellenállhatatlanabbá teszi.

pite-egressel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Piszke, egres vagy pöszméte: bárhogy is ismered, bátran használd fel sütikbe. Nem tart sokáig a szezonja, így mielőbb készítsd el ezt az isteni pitét. A tésztát gyorsan állítsd össze, hogy omlós legyen. Az egyszerre savanykás és édes gyümölcsöt vastag habréteg teszi csábítóbbá. 

Habos pite egressel

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 25 dkg egres
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fahéj

A habhoz

  • 18 dkg porcukor
  • 3 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és gyorsan morzsold össze. Amikor elég morzsalékos, a közepébe készíts mélyedést, és rakd bele a tojást, a cukrot, a sót és a tejfölt. Dolgozd össze, rugalmas tésztát kell kapnod. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

Az egrest mosd meg, rakd egy tálba, szórd meg cukorral, keményítővel és fahéjjal. 
Egy piteformát kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel, majd béleld ki a kinyújtott tésztával. Egyengesd rá a gyümölcsös keveréket, és előmelegített sütőben süsd 180 fokon 25-30 percig. Közben a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, és simítsd a gyümölcsre. Süsd 160 fokon még körülbelül 12-15 percig. Amikor a hab és a tészta is aranybarna, vedd ki a sütőből. 
Egresből akár mennyei lekvárt is főzhetsz, ami jól jön később a különféle sütikbe. 

Ezt is szeretjük