Omlós gyümölcsös pite vaníliapudinggal: három hozzávalóból áll a tésztája

Omlós pitetészta, vaníliapuding és friss gyümölcsök: ez ennek az egyszerű sütinek a titka.

Gyümölcsös pite vaníliapudinggal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A pudingos, gyümölcsös pite alapja egyszerű, omlós linzertészta, amelyhez mindössze három hozzávalóra lesz szükséged. A tetejére való vaníliapudingot legegyszerűbben porból készítheted el, de ha szívesen megpróbálod házilag, arra is mutatunk egy tuti receptet. A tetejét bármilyen friss gyümölccsel kirakhatod.

Gyümölcsös pite vaníliapudinggal

Hozzávalók

A tésztához:

  • 13 dkg liszt
  • 11.5 dkg vaj
  • 3.5 dkg porcukor
  • vaj a forma kikenéséhez

A tetejére:

  • 20 dkg friss gyümölcs
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a cukorral tedd egy tálba, és morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Gyorsan dolgozz, hogy a kezed melegétől a vaj fel ne olvadjon. Robotgépet is használhatsz. A tésztát nyújtsd ki kerekre, és egyengesd el egy kivajazott torta- vagy piteformában úgy, hogy a széleit is belülről befedje. Az ujjaiddal nyomkodd le jól a tésztát, hogy fel ne púposodjon, és told 220 fokos sütőbe 13-15 percre. Ha aranyszínűre sült, vedd ki, és hagyd kihűlni.

 

Amíg a tészta sül, készítsd el a pudingot. A tejből egy decit önts egy tálkába, a többit forrald fel. A félretett tejbe keverd bele a cukrot és a pudingport. Öntsd a forrásban lévő tejbe, és kis lángon kevergesd folyamatosan egy percig, amíg besűrűsödik. Takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hűtsd langyosra.

 

A gyümölcsöket szükség szerint tisztítsd meg, magozd ki és szeleteld fel. A kihűlt tésztán egyengesd el a szintén kihűlt pudingot, oszd el rajta a gyümölcsöket, és tedd az egészet a hűtőbe legalább egy órára, hogy könnyen szeletelhetővé váljon.

A gyümölcsös töltelék két réteg tészta közé is kerülhet.

Áfonyás pite a legomlósabb tésztával: a gazdag tölteléket csak szeretni lehet

Az áfonya viszonylag ritkán szerepel pitetöltelékként, azonban a savanykás gyümölcs remek alapanyaga a desszertnek: omlós tészta közé kerül a lágy töltelék.

Elolvasom

Kép: Ekaterina Krasnikova / Getty Images

Ezt is szeretjük