Puha ökörszem kelt tésztából, túróval és nyári gyümölcsökkel: ez még a briósnál is jobb
Emlékszel még a régi idők kedvenc péksütijére, az ökörszemre? Most készítsd el túrós, gyümölcsös változatban!

Puha ökörszem kelt tésztából, túróval és nyári gyümölcsökkel: ez még a briósnál is jobb
Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

Ezért jobb, ha az ujjaiddal viszed fel az alapozót ecset vagy szivacs helyett »

A 2000-es évek legdivatosabb fülbevalója most újra trendi »

Pár centis szőkéből derékig érő feketére váltott Katy Perry: megint átalakult »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Karlsbaldi túrós, töltött túrós vagy ökörszem: bárhogy is hívod, ez a puha, kelt tésztából készült sütemény nagyon kapós lesz. Igazi régi kedvenc, amit legtöbbször a nagyik sütöttek. Tökéletes tízórai, vagy egy kiadós leves, főzelék után remek második fogás is lehet. Ebből a tésztából sima brióst is bátran készíthetsz. Bármilyen más gyümölccsel is kipróbálhatod. Kevés túrót meghagyhatsz, hogy rámorzsold majd a sütire. 

Hozzávalók:

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 0.8 dl olaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás

Töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

Kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a vaníliát, a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Gyúrd össze, majd, amikor már szép fényes, sima, takard le, és keleszd a duplájára körülbelül fél-egy óra alatt.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A túrót villával törd meg, add hozzá a kicsit pépesített áfonyát, majd keverd hozzá a cukrot, a tojást és a vaníliát. Ezt követően nyújtsd ki a tésztát, és egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. A korongok közepébe nyomj lyukat egy kisebb pohárral úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. A  tésztát rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kanalazz a mélyedésekbe a túrós töltelékből, majd a kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.  

Ezt is szeretjük