Különleges csokis-gyümölcsös kastélytorta
Bár nem a gyümölcsös kastélytorta a legegyszerűbb édesség, ezzel rengeteg elismerést szerezhetsz.
Azt senki nem tudja, miért kastélytortának hívják ezt az édességet, az viszont biztos, hogy nagyon mutatós. Bármilyen gyümölccsel elkészítheted, és a legkülönlegesebb alkalmakra is kiváló. A hozzávalókon kívül a temperáláshoz szükséged lesz még írásvetítő fóliára. Ha a csokilapok elkészítését túl macerásnak találod, a torta oldalát mandula- vagy csokiforgáccsal is megszórhatod. Tóth Tamásné receptjét érdemes követni.
Gyümölcsös kastélytorta
Hozzávalók 12 szelethez
Piskótához
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 tojás
- 2 dkg kakaópor
Krémhez
- 20 dkg cukor
- 9 dl tejszín
Díszítéshez
- 40 dkg gyümölcs
- 30 dkg ét- vagy fehér csoki
Elkészítés:
A tésztához a kakaót vegyítsd a liszttel, a tojásokat pedig válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá a cukor harmadával, majd egyesével add hozzá a sárgáját és a maradék cukrot. Óvatosan, több részletben forgasd hozzá a fehérjehabot. Szitáld hozzá a kakaós lisztet, és keverd össze. A masszát egyengesd egy 22 centi átmérőjű sütőformába. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt süsd meg a tésztát, majd rácsra téve hagyd kihűlni. Ha igazán precíz akarsz lenni, akkor egyesével sütöd meg az öt lapot 12-12 perc alatt.
A krémhez a cukrot karamellizáld, azaz egy lábosban kezdd kis lángon melegíteni. Ha teljesen elolvad, lassan, óvatosan csorgass hozzá két deci habtejszínt. Közben folyamatosan kevergesd, majd teljesen hűtsd ki.
Verd kemény habbá a maradék hét deci tejszínt, ebből vegyél ki egy-két evőkanállal, és tedd a karamellhez. Dolgozd simára, és rakd a kemény habbá vert tejszínhez. Ezzel töltsd meg a piskótalapokat. Ne tégy túl sok tejszínes masszát a rétegek közé. Végül kívülről is kend be a tortát a krémmel.
A díszítéshez 20 deka csokit olvassz fel a mikróban. Érdemes tíz másodpercenként megkeverni, mert könnyen megég, és akkor visszafordíthatatlanul károsodik. A maradék csokit vágd apróra, és keverd a felolvasztott csokiba. Ezt követően kend egy írásvetítő fóliára.
A díszítéshez körülbelül kilenc centi magas csokilapokra van szükség. Mérd le azért a tortád magasságát, és hagyj rá egy centit. Tehát ennél szélesebben kend el a csokit vékonyan a fólián egy spatula segítségével. Hagyd, hogy megdermedjen, majd egy nagy, éles késsel vágd a kívánt méretre. Először a torta magasságánál kicsit nagyobb sávot készíts, aztán függőlegesen három-négy-öt centi széles lapokat vágj. Ezekkel úgy rakd ki a torta oldalát, hogy a lapok fedjék egymást. Kösd át masnival, és ízlés szerinti gyümölcsökkel díszítsd a tetejét.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció