Vaníliás, rumos gesztenyelekvár: a pürénél is sokkal finomabb
A téli befőzések egyik sztárja a sokoldalúan felhasználható gesztenyelekvár.

gesztenyelekvar
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Sohasem megy ki a divatból és nyújtja az alakot: az egyenes vonalú szövetkabát egyszerű darabokkal is jól mutat »

Ezt a trendet a fázósak is imádni fogják: meglepő, mennyire feldobja a szettet a hatalmas sál, és jó beleburkolózni »

Nyújtja a lábakat és nőiessé tesz minden szettet: így viseld a térd fölé érő csizmát »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tortákba, palacsintába, sütikbe is jól jön a nem mindennapi gesztenyelekvár. Az olaszoknál különösen népszerű csemege a pürét is lekörözi. Bár kicsit macerás megpucolni a gesztenyéket, megéri rászánni az időt és a fáradságot. Friss szemek híján püréből is elkészítheted. 

Gesztenyelekvár receptje

Hozzávalók:

  • 1.5 kg gesztenye
  • 80 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2.5 evőkanál rum
  • 1 teáskanál citromlé
  • víz
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenye tetejét vagdosd be éles késsel, kereszt alakban, majd főzd meg 20 perc alatt. Szűrd le, és pucold meg még melegen. A vékony hártyától is szabadítsd meg a szemeket.
A gesztenye húsát botmixerrel pürésítsd, majd rakd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, a vaníliát, a citromot, a rumot, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd addig, amíg a massza besűrűsödik. Töltsd a gesztenyelekvárt sterilizált üvegekbe, és zárd le jól. Állítsd fejre öt percre, majd tedd plédek közé, és várd meg, míg pár nap alatt kihűl. Száraz, sötét helyen tárold. 

A gesztenyéből készíts isteni krémlevest is! Sósan talán még jobb, mint édesen.

Ezt is szeretjük