Vaníliás, rumos gesztenyelekvár: a pürénél is sokkal finomabb
A téli befőzések egyik sztárja a sokoldalúan felhasználható gesztenyelekvár.

Fedezd fel a gőzállomást, mellyel a vasalás gyorsabb, mint valaha! (x)
Pihenj meg, és vegyél lendületet a céljaidhoz egy hibátlan kávé felett! (x)
Utazás Kiállítás - Aktív hétvége van. Kezdd itt a nyaralás tervezését! (x)

Nem véletlenül választották a világ legszebb nőjének: Lupita Nyong’o új fotóin is gyönyörű »
Évekkel öregebbnek mutat, ha így húzod ki a szemöldököd: egy apróságon múlik »
Cardi B tüzes kedvében van: vörös ruhában forrósítja fel a levegőt »
retikül.hu
A te BMI-d:
Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!
A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.
Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!
Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!
Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!
Tortákba, palacsintába, sütikbe is jól jön a nem mindennapi gesztenyelekvár. Az olaszoknál különösen népszerű csemege a pürét is lekörözi. Bár kicsit macerás megpucolni a gesztenyéket, megéri rászánni az időt és a fáradságot. Friss szemek híján püréből is elkészítheted.
Gesztenyelekvár receptje
Hozzávalók:
- 1.5 kg gesztenye
- 80 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2.5 evőkanál rum
- 1 teáskanál citromlé
- víz
Elkészítés:
A gesztenye tetejét vagdosd be éles késsel, kereszt alakban, majd főzd meg 20 perc alatt. Szűrd le, és pucold meg még melegen. A vékony hártyától is szabadítsd meg a szemeket.
A gesztenye húsát botmixerrel pürésítsd, majd rakd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, a vaníliát, a citromot, a rumot, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd addig, amíg a massza besűrűsödik. Töltsd a gesztenyelekvárt sterilizált üvegekbe, és zárd le jól. Állítsd fejre öt percre, majd tedd plédek közé, és várd meg, míg pár nap alatt kihűl. Száraz, sötét helyen tárold.
A gesztenyéből készíts isteni krémlevest is! Sósan talán még jobb, mint édesen.
Még több recept