10 isteni furmint februárra, amit meg kell kóstolnod
Ha furmint, akkor igyuk egész évben, ha február, akkor semmi mást.

Kreinbacher pezsgő2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már kilencedik éve, hogy a furmint szőlőfajtának szentelik a borkedvelők a hónapot, és egyre nagyobb népszerűségnek is örvend.

A pezsgőktől és a könnyed, üde, száraz tételektől kezdve a tartalmasabb, hordós érlelésű borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig, sokféle stílusú bor készülhet belőle, így mindenki megtalálja a kedvencét.

Tíz furmint februárra

Most tíz boron keresztül próbáljuk meg bemutatni ennek a szőlőfajtának a változatosságát.

TR Művek, Édes 2015 (Tokaj, Tállya)

A Tállya Radicals három fiatal tulajdonosát a bor szeretete vette rá arra, hogy belevágjanak egy saját borászatba, így 2012-ben a Palota-dűlőben vásároltak területet. A tervezés, az építkezés, a kísérletezés a szőlővel és a borral, a lelkesedés és az elhivatottság hamar meghozta a gyümölcsét, és a színes címkés, csavarzáras boraik szinte egyből a Bortársaság polcain landoltak.

TR Művek Édes Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia

A késői szüretelésű, édes furmintjuk - amit maguk között csak pinky-nek becéznek - vagány, szerethető, könnyeden édes stílusú bor, amit, ha megkóstolunk, egyből megértjük, hogy miért került a rózsaszín kolibri a címkére. Mi legutóbb egy délelőtti születésnapon bontottuk ki, a mangós sajttorta mellé el is fogyott az egész üveg.

Kreinbacher Birtok, Brut Classic pezsgő (Somló)

Igazán jó pezsgőt csak neutrális szőlőfajtából lehet készíteni. A somlói Kreinbacher Birtok is tudja ezt, így a hegy egyik fő fajtájára, a furmintra esett a választásuk. Franciaországból, a pezsgő hazájából hívták el Christian Forget pincemestert, hogy segítsen a tökéletes, méthode traditionnelle pezsgő megalkotásában.

Ez olyan jól sikerült, hogy ma már a Kreinbacher-pezsgők egyet jelentenek Magyarország legjobbjaival. Míg az Extra Dry, a Brut Classic és a Brut Nature furminthangsúlyos házasítások chardonnay-val, addig a Prestige Brut 100% furmintból készül. A Brut Classic visszafogottan gyümölcsös, citrusos aromájú, elegáns ital, mely valóban kiemelkedő élményt nyújt.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, MÁD Furmint 2015 (Tokaj, Mád) 

A tokaji borászat célja az volt, hogy a mádi és a környékbeli 26 dűlőről a termőhelyet bemutató borokat készítsenek. A projekt sikeréhez az egyik garancia ifj. Szepsy István neve, aki a pincészet főborásza, a másik a tokaji vulkanikus talaj, és természetesen maga a szőlőfajta is fontos tényező. Készítenek dűlős borokat is, azonban a fogyasztók széles köre ezen a boron keresztül ismerte és szerette meg a furmintot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kizárólag acéltartályban készül, az elegáns tokaji palackot üvegdugó zárja le. A 2015-ös bor egyszerre gyümölcsös és fűszeres, a barackos, körtés ízjegyeket a citrusok és a fehér virágok szépen egészítik ki. Friss, lendületes, szerethető tétel, ami belépő a furmintrajongók táborába.

Zsirai Pincészet, Középhegy Furmint 2015 (Tokaj, Mád)

Ha valakit Árvay János, a 2003-as Év Bortermelője jelöl a Gál Tibor Emlékdíjra, akkor az jelent valamit – Zsirai Katával pedig pontosan ez történt. A mádi központú, 15 hektáros pincészetet 2011-ben vette át elhunyt édesapjától, és nem sokkal rá már oda is költözött, most pedig Prézli nevű kutyájával együtt járják tokaji dűlőiket.

Zsirai pincészet

Kata megőrizte azt a tradicionális borkészítési módszert, ami az édesapja borait jellemezte, és ezt formálta át a saját stílusára. A Középhegy Furmint elegáns, egyedi bor, melyben a fehér húsú gyümölcsök mellett a Tokajra oly jellemző sósságot érezhetjük, a mézes, fűszeres jegyek pedig mindezt szépen egészítik ki. A dűlőszelektált borokat mi ilyennek szeretjük. 

Pálffy Pince, Káli Királyi Furmint 2015 (Balaton-felvidék, Köveskál)

Nemcsak Tokajban találunk furmintot, a Balaton-felvidéken is egyre többen telepítik ezt a fajtát. A köveskáli Pálffy pincészet sokgenerációs borászcsalád, ahol apák és fiúk egymásnak adják a stafétabotot vagy jelen esetben inkább a metszőollót. Pálffy Gyula és két fia, Gyula és Attila most is közösen dolgoznak a szőlőben és a borok körül, a Káli-medence gyönyörű környezete pedig nemcsak könnyebbé teszi a munkát, de mindenkit el is varázsol, aki odalátogat.

A Káli Király Furmint a Fekete-hegy felső részében található dűlőről kapta a nevét, ahol csillogó olivin- és piroxinásványokat találunk a talajban. A kerek, gazdag bor érett gyümölcseivel és szép fűszerességével hódít meg bennünket.

Bott Frigyes, Furmint 2016 (Szlovákia, Muzsla)

Noha szeretünk kizárólag magyar fajtaként gondolni a furmintra, a környező Kárpát-medencei országokban is találunk belőle telepítéseket. Így, ha ellátogatunk Bott Frigyes pincészetébe, akkor bátran kérhetünk - persze az összes többi mellett - egy üveg furmintot. Ő az a borász, aki miatt a borkedvelők számára ismerősen cseng a történelmi borvidék, a Garam mente és Muzsla neve, ahol közel tíz hektáron művelnek szőlőt.

A 2016-os Furmintot hordóban erjesztették és érlelték. A friss, fehér húsú gyümölcsök mellett gyógynövényes, citrusos aromákat érzünk. A Bott Frigyesre jellemző, kristálytiszta, precíz bor az osztrák stílust idézi, a fajtajelleges bor tanítani való furmint.

Gilvesy Pincészet, Váradi Furmint 2016 (Badacsony, Szent György-hegy)

A pincészet 2015-ben készítette az első furmintját, a Váradi-dűlőről. Az akkor Próbaüzem nevet kapó tétel olyan sikeres lett, hogy nincs megállás, a furmintok innentől készülni fognak, ha az évjáratok is engedik. A tulajdonos, Gilvesy Róbert Kanadában született, még a nagyszülei vándoroltak ki, ő maga pedig egy farmon nőtt fel, így nem csoda, hogy szeret közel lenni a természethez.

A fantasztikus panorámájú Szent György-hegyen pedig a legjobb helyet találta meg, hogy választott hivatását, a borászkodást gyakorolja. A bor barackos, fűszeres aromái mellett citrusokat érzünk, a kissé édes karaktert az évjárat miatt szüretelt botritiszes szemek adják, igazán könnyű megszeretni.

Homoky Dorka, Bártfai Furmint 2016 (Tokaj, Tállya)

Még sok évig le lehet írni Homoky Dorkáról, hogy szemtelenül fiatal, aki ettől az évtől a szőlész-borász diplomát is odarakhatja a filozófia és a filmtörténet végzettségei mellé. A tokaji családi pincészet meghatározta a gyerekkorát, és a bölcsész kitérő után, 2012-től már a saját területein a saját stílusú borait készíti.

A képen Homoky Dorka látható.
A képen Homoky Dorka látható.
Fotó: Bach Máté

Az organikus szemlélet híve, nem kezeli vegyszerekkel sem a szőlőket, sem a borokat. Szeret kísérletezni, megismerni a dűlők adottságait, hogy aztán a legjobbat tegye a borkedvelők elé. Az aktuális kedvencünk most a Bártfai, ami lendületes, tele van friss gyümölccsel és feszes savakkal, a maradék cukor pedig szép egyensúlyt ad neki. Ezzel a borral képzelünk el egy nyári pikniket.

Kovács Nimród Borászat, Nagy-Eged Furmint 2015 (Eger)

Az Egri borvidéket sem kerülte el a furminttelepítési láz, így innen is van lehetőségünk kóstolni. Kovács Nimród magyar-amerikai üzletember 1971-ben disszidált itthonról, hogy kalandos úton aztán az Amerikai Egyesült Államokba kerüljön, ott dolgozzon, majd onnan visszatérjen Budapestre és Egerbe.

A borvidék egyik legnagyobb presztízsű területén, a város látképét is meghatározó Nagy-Eged-hegyen találhatóak a tőkék. A borban érett, gyümölcsös aromákat, őszibarackot, körtét érzünk, mellettük a hordós érlelés jegyei, a fűszeres, pirított magvas, vaníliás ízek jelennek meg. Komplex és gazdag bor, mely mellé jólesik egy finom vacsora is.

Préselő Pincészet, Tokaji Furmint „Apukám Bora” 2016 (Tokaj, Erdőbénye)

Az erdőbényei pincészet névadója a régi borház mélyén talált százéves, ipari műemléknek számító kettős prés. 2013-ban a tulajdonos és a felesége szerelemből vette meg a szőlőterületeket, felújították a régi kőházat a pincével, majd rendbe tették a szőlőterületeket, megkeresték a legjobb hordókat, szüreteltek, palackoztak.

Préselő pincészet

Igazi butikborászat lett a végére, ahol egyből otthon érezzük magunkat a borok kóstolása közben, egyszóval írjuk fel az úti célok közé Erdőbényét. A furmintot a házaspár lánya nevezte el, aki mindenkinek csak így emlegette, hogy ez az apukám bora. A fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal teli, lendületes és elegáns bor mindenki kedvence lesz.

Ezt is szeretjük