13 súlyos konyhai baki
Mielőtt főzni kezdesz, alaposan készülj fel, mert az étel bánhatja a figyelmetlenséget.

Dia

 	Nincs otthon szakácskönyv 	Bár sokan főznek fejből, nem árt, ha szakácskönyv is akad a konyhaszekrényben. A recepteket figyelmesen olvasd át, különös tekintettel az összetevőkre. Ne az összeállításnál derüljön ki, hogy valami hiányzik.

Nincs otthon szakácskönyv

Bár sokan főznek fejből, nem árt, ha szakácskönyv is akad a konyhaszekrényben. A recepteket figyelmesen olvasd át, különös tekintettel az összetevőkre. Ne az összeállításnál derüljön ki, hogy valami hiányzik.

Dia

 	Pontatlanul kimért hozzávalók 	Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt kerül bele.

Pontatlanul kimért hozzávalók

Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt kerül bele.

Dia

 	Nem figyelni az órára 	Néhány macerás ételnél, például szufléknál nagyon fontos, hogy pontosan mennyi időt töltenek a sütőben, de a steakeknél sem árt figyelni a mutatókat.

Nem figyelni az órára

Néhány macerás ételnél, például szufléknál nagyon fontos, hogy pontosan mennyi időt töltenek a sütőben, de a steakeknél sem árt figyelni a mutatókat.

Dia

 	Túl puha tészta 	A jó tészta kívül puha, belül viszont kemény marad. Ezt hívják al dentének, vagyis fogra valónak. A legjobb, ha tojásmentes változatot vásárolsz. Bőven elég, ha 10 percig főzöd.

Túl puha tészta

A jó tészta kívül puha, belül viszont kemény marad. Ezt hívják al dentének, vagyis fogra valónak. A legjobb, ha tojásmentes változatot vásárolsz. Bőven elég, ha 10 percig főzöd.

Dia

 	Ízetlen, kemény, száraz rizs 	A legfinomabb húst is elrontja, ha száraz, kemény rizs érkezik mellé. A rizsszemeket pörköld át egy kevés olajon, eközben fűszerezd, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a szemeket. Ha elfőne alóla, akkor pótold. Nagyon finom lesz, ha egy kevés vajat keversz bele a végén.

Ízetlen, kemény, száraz rizs

A legfinomabb húst is elrontja, ha száraz, kemény rizs érkezik mellé. A rizsszemeket pörköld át egy kevés olajon, eközben fűszerezd, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a szemeket. Ha elfőne alóla, akkor pótold. Nagyon finom lesz, ha egy kevés vajat keversz bele a végén.

Dia

 	Kiszáradt hús 	Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyelj rá, hogy ne süsd túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítesz valamit, például csirkemellből, akkor pácold be, hogy sütés után is puha legyen.

Kiszáradt hús

Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyelj rá, hogy ne süsd túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítesz valamit, például csirkemellből, akkor pácold be, hogy sütés után is puha legyen.

Dia

 	Íztelen zöldségek 	Ahogyan a tésztát, úgy a zöldségeket sem szabad túlfőzni, mert vízízűek lesznek. A brokkolinak például elég 5 perc a forró vízben, a spárga fejét pedig nem is kell vízbe tenni, a gőz megpárolja.

Íztelen zöldségek

Ahogyan a tésztát, úgy a zöldségeket sem szabad túlfőzni, mert vízízűek lesznek. A brokkolinak például elég 5 perc a forró vízben, a spárga fejét pedig nem is kell vízbe tenni, a gőz megpárolja.

Dia

 	Kemény máj 	A májat nem szabad az előkészítés és a főzés során sózni, mert könnyen cipőtalpszerűvé válik. Elég a legvégén, ha már lekapcsoltad a tűzhelyet.

Kemény máj

A májat nem szabad az előkészítés és a főzés során sózni, mert könnyen cipőtalpszerűvé válik. Elég a legvégén, ha már lekapcsoltad a tűzhelyet.

Dia

 	Balesetveszély 	Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz fröcsögni kezd, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégetheti a figyelmetlen szakácsot. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig légy óvatos!

Balesetveszély

Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz fröcsögni kezd, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégetheti a figyelmetlen szakácsot. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig légy óvatos!

Dia

 	Nem elég erős a láng 	Vagy éppen túl erős. Míg a hirtelen sült ételeknél a serpenyőnek tűzforrónak kell lennie, addig például a szalonnát érdemes alacsony lángon pirítani, ahogyan a zsemlemorzsát is. Mindig figyelj, hogy mit írnak a receptben, különösen a tepsiben készült ételeknél.

Nem elég erős a láng

Vagy éppen túl erős. Míg a hirtelen sült ételeknél a serpenyőnek tűzforrónak kell lennie, addig például a szalonnát érdemes alacsony lángon pirítani, ahogyan a zsemlemorzsát is. Mindig figyelj, hogy mit írnak a receptben, különösen a tepsiben készült ételeknél.

Dia

 	Ha odakozmált 	Ha azonban az étel odaégett, nem kell az egészet kidobni, viszont amilyen gyorsan lehet, szedd ki egy edénybe az ép részeket, és folytasd a főzést. Az eredeti lábost vagy serpenyőt pedig azonnal áztasd be, ha nem akarod órákig sikálni később.

Ha odakozmált

Ha azonban az étel odaégett, nem kell az egészet kidobni, viszont amilyen gyorsan lehet, szedd ki egy edénybe az ép részeket, és folytasd a főzést. Az eredeti lábost vagy serpenyőt pedig azonnal áztasd be, ha nem akarod órákig sikálni később.

Dia

 	Csomós liszt 	A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha a lisztet átszitálod, mielőtt a tésztába kerül. A legjobb, ha közvetlenül akkor teszed ezt, amikor összeállítod, tehát például a tojásos cukorra adagolod így.

Csomós liszt

A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha a lisztet átszitálod, mielőtt a tésztába kerül. A legjobb, ha közvetlenül akkor teszed ezt, amikor összeállítod, tehát például a tojásos cukorra adagolod így.

Dia

 	Összeesett sütemény 	Jó néhány sütemény, például a piskóta és a felfújt, könnyen összeesik, ha nyitogatod a sütőt, miközben odabent készül a finomság. Ne légy türelmetlen, várd ki a receptben megadott időt, és csak a végén nyisd rá az ajtót, nehogy megfázzon.

Összeesett sütemény

Jó néhány sütemény, például a piskóta és a felfújt, könnyen összeesik, ha nyitogatod a sütőt, miközben odabent készül a finomság. Ne légy türelmetlen, várd ki a receptben megadott időt, és csak a végén nyisd rá az ajtót, nehogy megfázzon.

Dia

 	Kóstoló 	Az ételt a készítés közben és a végén is állandóan kóstolni kell, hogy elég fűszeres, elég édes-e, vagy megpuhult-e már. A fűszerezésnél előbb mindig keveset adagolj, hozzáadni mindig lehet. 	 

Kóstoló

Az ételt a készítés közben és a végén is állandóan kóstolni kell, hogy elég fűszeres, elég édes-e, vagy megpuhult-e már. A fűszerezésnél előbb mindig keveset adagolj, hozzáadni mindig lehet.
 

Ezt is szeretjük
Szerző: Fehér Ági
Fotó: