Nyusziváró fonott kalácskoszorú - Könnyebb, mint ahogy elsőre látszik
Húsvétkor a sonka és a tojás mellé fonott kalács is jár. Idén rukkolj ki valami extrával!
A húsvéti asztalon fő helye lesz a fonott kalácskoszorúnak. A tészta a megszokott, a formája viszont ünnepi. A koszorúban még a főtt tojásoknak is jut hely.
Ebből a mennyiségből két nagyobb vagy négy kisebb kalácskoszorút készíthetsz. A tésztába rakhatsz mazsolát, más aszalványt, csokidarabokat, kívülről pedig megszórhatod mandulaforgáccsal. Még két nap múlva is finom foszlós lesz.
Fonott kalácskoszorú
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra 20 perc
Az élesztőt morzsold langyos tejbe, és rakj hozzá egy evőkanál cukrot. Várd meg, amíg felfut, ez körülbelül 10-15 perc. Közben szitáld a lisztet egy tálba, így foszlósabb lesz a tészta. Vegyítsd a sóval úgy, hogy a só ne érintkezzen majd közvetlenül az élesztővel, amikor ráöntöd. Add hozzá maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és a tojássárgát. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg el nem válik a kezedtől és az edény falától. Takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át.
Ha a tészta a duplájára nő, rakd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd át. Oszd három részre, és mindegyikből sodorj hüvelykujjnyi vastag rudat, majd hármas fonással fond össze. A végeket jól dolgozd össze. Rakd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, formázz belőle szép koszorút, és kend meg egyenletesen a felvert tojásfehérjével. Ha nem akarod, hogy összesüljön, tégy a közepébe egy kólásdobozt. Hagyd még jó 20 percig pihenni, majd előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 perc alatt süsd aranybarnára.