Régimódi fahéjas, diós birsalmasajt: már a dédike is így készítette
A birsalmasajt az ősz kedvenc csemegéje, de egész télen eláll. Így érdemes nagyobb adagot is eltenni.

- Anya Taylor-Joy szimpla eleganciája szuper inspirációbomba a nőies szettekhez: csodásan fest a Dior kampányában »
- A farmertrend legmenőbb darabjait nőies és laza stílusban is elsütheted: változatosan variálható fazonok »
- A szezon legdivatosabb frizurái újragondolva: ultranőies fazonok rövidtől a hosszúig »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
- Ki volt Az arany ember szerelme? 10 kérdés az iskolai kötelező olvasmányokból
A birst sokan csak aranyalmaként emlegetik. Az tény, hogy rengeteg pozitív tulajdonsága van, gyógyít, szépít, igazi szupergyümölcs. Általában nyersen nem, csak főzve vagy sütve fogyasztják. Az egyik legjobb dolog, amit készíthetsz belőle, a birsalmasajt. A gyümölcs héjában sok pektin van, amitől könnyen megkocsonyásodik, így ne pucold meg!
Fahéjas-diós birsalmasajt
Hozzávalók
- 2 kg birsalma
- 80 dkg cukor minden kilóhoz
- 12 dkg dió
- 1 teáskanál fahéj
- citromlé
Elkészítés:
A birsalmát mosd meg, a hibás részeket távolítsd el, vágd négy részre, a magházat szedd ki, és darabold fel. A gyümölcsöt rakd egy lábosba, önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd forrástól számítva körülbelül 10-15 perc alatt puhára. Szűrd le, majd héjastól pépesítsd. A leggyorsabb, ha ezt botmixerrel teszed.
Mérd le a masszát, és tedd fel főni egy lábosba. Adj hozzá kilogrammonként 80 dekagramm cukrot, fél citromlevet és egy teáskanál fahéjat. Főzd körülbelül 30 percig, közben gyakran kevergesd. Végezz próbát, cseppents kevés masszát egy tányérra, és ha nem folyik szét, lehúzhatod a tűzről.
Bélelj ki kisebb-nagyobb formákat folpack fóliával, és kanalazd bele a birsalmasajtot. Közben dobd fel diódarabokkal is. Pihentesd egy-két napig a formában, majd tedd át a birsalmasajtot sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd szikkadni. Száraz, hűvös helyen tárold.
A birsalmából zamatos krémleves is készülhet. Zellerrel, dióval igazán ellenállhatatlan.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept