Régimódi fahéjas, diós birsalmasajt: már a dédike is így készítette
A birsalmasajt az ősz kedvenc csemegéje, de egész télen eláll. Így érdemes nagyobb adagot is eltenni.

birsalmasajt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A birst sokan csak aranyalmaként emlegetik. Az tény, hogy rengeteg pozitív tulajdonsága van, gyógyít, szépít, igazi szupergyümölcs. Általában nyersen nem, csak főzve vagy sütve fogyasztják. Az egyik legjobb dolog, amit készíthetsz belőle, a birsalmasajt. A gyümölcs héjában sok pektin van, amitől könnyen megkocsonyásodik, így ne pucold meg!

Fahéjas-diós birsalmasajt

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 80 dkg cukor minden kilóhoz
  • 12 dkg dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát mosd meg, a hibás részeket távolítsd el, vágd négy részre, a magházat szedd ki, és darabold fel. A gyümölcsöt rakd egy lábosba, önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd forrástól számítva körülbelül 10-15 perc alatt puhára. Szűrd le, majd héjastól pépesítsd. A leggyorsabb, ha ezt botmixerrel teszed.
 

Mérd le a masszát, és tedd fel főni egy lábosba. Adj hozzá kilogrammonként 80 dekagramm cukrot, fél citromlevet és egy teáskanál fahéjat. Főzd körülbelül 30 percig, közben gyakran kevergesd. Végezz próbát, cseppents kevés masszát egy tányérra, és ha nem folyik szét, lehúzhatod a tűzről. 

Bélelj ki kisebb-nagyobb formákat folpack fóliával, és kanalazd bele a birsalmasajtot. Közben dobd fel diódarabokkal is. Pihentesd egy-két napig a formában, majd tedd át a birsalmasajtot sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd szikkadni. Száraz, hűvös helyen tárold. 

A birsalmából zamatos krémleves is készülhet. Zellerrel, dióval igazán ellenállhatatlan. 

Ezt is szeretjük