Az eredeti osztrák császármorzsa receptje: a habkönnyű smarni serpenyőben sül
Az eredeti császármorzsa, amit annak idején Ferenc József is annyira szeretett, valójában egy habkönnyű, serpenyőben sült édesség.

- A természet ihletet ad (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
Hogy pontosan mi a császármorzsa, vagyis a smarni, azzal kapcsolatban Magyarországon van egy kis zavar. Itthon nagyon gyakran daramorzsát értünk alatta, ami egy grízalapú, sütőben sült édesség. Az eredeti osztrák császármorzsa viszont lisztből készül, serpenyőben sül, és nem morzsás, inkább puha párnácskákból áll. Ha nincs elég nagy serpenyőd, inkább két adagban süsd ki a tésztát.
Eredeti császármorzsa
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál porcukor + a szóráshoz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, majd add hozzá a vaníliás cukrot is, és így verd még egy rövid ideig. A tojássárgákat keverd el a liszttel, és fokozatosan adagold bele a tejet is. Végül add hozzá a mazsolát, és forgasd össze a felvert tojáshabbal.
A vajat egy nagy serpenyőben olvaszd fel, és öntsd bele a tésztát. Fedővel letakarva közepes lángon süsd öt percig, utána fakanállal vágd négy darabba, és fordítsd meg őket. Ezt az oldalát is öt percig pirítsd, ezután törd kisebb darabokra, szórd meg egy evőkanál porcukorral, és így süsd át. Tálaláskor ízlés szerint még egy kis porcukrot szórhatsz a tetejére.
Az osztrákok a tojásos nokedlit is tőlünk kicsit eltérően, pirított hagymával és szalonnával kínálják.
Még több recept