Az eredeti belga gofri receptje: ropogós, vajas kelt tésztából készül
Tudtad, hogy a belga gofri kelt tésztából készül? Érdemes otthon is megpróbálkoznod vele, mert abbahagyhatatlanul finom desszert.

gofri
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Belgiumban kétféle gofri ismert: a brüsszeli változat az itthon ismerthez hasonló, sűrű palacsintatésztából készül, a liege-i (ejtsd: lízs) viszont kelt tésztát használ hozzá, és sokak szerint ez a finomabb. Az eredeti receptbe karamellizált belga gyöngycukor kerül, de mivel azt Magyarországon nem kapni, egyszerű barna cukorral is elkészítheted.

Eredeti belga gofri

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 2 csipet
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 2 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd el az instant élesztővel, a sóval és a cukorral. A tojásokat üsd a tejbe, kézi habverővel keverd el, csorgasd az élesztős liszthez, és gyúrd alaposan össze. Ha már szép sima, a vajat kockázd fel, és dolgozd a tésztához, amíg egyneművé válik. Ekkor takard le, és meleg helyen keleszd két órát. Amikor a tészta megnőtt, melegítsd fel a gofrisütőt, a tésztát oszd tízdekás gombócokra, és darabonként 6-7 perc alatt süsd meg őket. Olajat nem kell hozzáadni, mivel a vajtól épp elég zsiradék van benne. Önmagában is nagyon finom, de kínálhatod lekvárral, csokikrémmel vagy tejszínhabbal is.
 

Ha nincs ennyi időd, akkor sütőporral is készíthetsz gofrit, így pillanatok alatt kész lesz az ínycsiklandó reggeli.

Ezt is szeretjük